Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Foto: Adam Ihse / TT

Svenska Akademien: Har kontaktat kulturministern om SAOB

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på att hitta nya finansiärer till Svenska Akademiens ordbok går vidare. Nu säger Akademien att man hört av sig till kulturdepartementet och bett om ett möte.

Efter att det blev känt att Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är hotad har röster höjts för att staten ska gå in och finansiera projektet. Kostnaden för SAOB uppskattas till 17 miljoner kronor per år.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm har tidigare uttryckt att han gärna tar emot hjälp från kulturdepartementet.

”Bett om ett möte”

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) svarade i torsdags att hon inte kunde ta ställning i frågan eftersom Akademien inte hört av sig.

Men nu börjar det röra på sig.

”Vi har kontaktat kulturdepartementet för att tala om frågan. Vi har bett om ett möte”, skriver Mats Malm till Kulturnyheterna. När mötet kommer att hållas är ännu inte känt.

Dialog med ISOF

Malm skriver också att han haft samtal med Institutet för språk och folkminnen om ordbokens framtid.

Myndighetens generaldirektör Martin Sundin har tidigare öppnat för att SAOB skulle kunna drivas vidare med statliga medel.

”I ljuset av den debatt som uppkommit om framtiden för SAOB ser vi det som angeläget att diskutera statens roll i en långsiktig och stabil finansiering av en språklig infrastruktur för det svenska språket. Språkets utveckling och tillgången till språk är vårt gemensamma ansvar”, skriver Martin Sundin i ett uttalande tillsammans med Språkrådet.

Kulturnyheterna söker kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Svenska Akademiens ordbok

Förra veckan stod det klart att Svenska Akademiens ordbok riskerar att gå i graven, då Akademien överväger att upphöra med finansieringen. Ordboken väntas bli färdig under 2023.

Svenska Akademiens ordbok ska inte förväxlas med ordlistan, utan är en historisk ordbok som beskriver all skriven svenska från 1500-talet och framåt. Den första boken, på bokstaven A, gavs ut redan 1893.

Planen har tidigare varit att börja om från början igen och revidera boken, men det tycks helt enkelt blir för dyrt. SAOB har varit en kostsam affär för Akademien – kostnaden ligger på 17 miljoner kronor per år.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.