Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Foto: TT

Svenska Akademien skapar nytt coronastöd

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronavirusets verkningar omprioriterar Svenska Akademien bland sina bidrag och priser. Nya medel, fem miljoner kronor, ska användas som stöd till verksamhet inom Akademiens intresseområde.

I ett mejl till TT kommenterar Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm Akademiens initiativ.

”Ingenting är ju vid sitt vanliga nu. Situationen kräver öppenhet för det ovanliga av alla”, säger han.

Svenska Akademien delar varje år ut mellan 15 och 20 miljoner kronor i bidrag och priser av egna medel och från de stiftelser som man förvaltar.

”I det här läget framstår det som rimligt att omfördela en del av medlen som var avsatta för ansökningar till sedvanliga arrangemang, men också avsätta lika mycket nya medel. Fem miljoner bör kunna göra en del nytta”, konstaterar Mats Malm.

Huvudparten kommer att användas för arbetsstipendier men en del kommer också att gå till stöd för organisationer med anledning av arrangemang som påverkats.

Författarförbundet, Dramatikerförbundet och Svenska Pen har medverkat i att utse bedömargruppen. Formerna bearbetas nu och utlysningen öppnas under de närmaste veckorna.

TT: Vilka kommer att kunna få ta del av pengarna?

”De är främst riktade mot författare, kulturskribenter och översättare inom Akademiens områden, svenska språket och litteraturen”, svarar Mats Malm.

TT: Räcker pengarna?

”I den här situationen finns det nog ingenting som räcker. Vi tror att det här skall kunna leda till en hel del gott.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.