Biblioteket i Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm. Foto: RR

Kris för Svenska Akademiens ordbok: Riskerar att gå i graven

Uppdaterad
Publicerad

Sista delen Svenska Akademins historiska ordbok (SAOB) förväntas bli färdig under år 2023 – men riskerar därefter att gå i graven på grund av utebliven finansiering.

– Man skulle rycka undan mattan på ett arbete som har pågått så oerhört länge, säger Anders Svensson, språkvetare och chefredaktör på Språktidningen.

Svenska Akademiens ordbok (ska inte förväxlas med ordlistan SAOL) beskriver svenskt skriftspråk sedan år 1521. I nuläget har artiklarna om bokstäverna A till och med Å färdigställts och publicerats.

Men när bokstaven Ö skrivits klart så riskerar utgivningen av boken att upphöra. Detta eftersom Svenska Akademien överväger att strypa finansieringen.

Planen har sedan tidigare varit att börja om från början igen – och revidera boken vars tidigare delar är skrivna på mitten av 1800-talet.

– Om ordboken ska fortsätta kunna användas och vara den här rika källan till kunskap om det svenska språket så måste man löpande revidera den. Det är väldigt synd om man skulle rycka undan mattan på ett sådant arbete som har pågått så oerhört länge, säger Anders Svensson.

Söker fortsatt finansiering

I dagsläget är kostnaden för SAOB 17 miljoner kronor per år. Omräknat i dagens penningvärde har SAOB totalt kostat cirka 1,2 miljarder kronor.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Akademien att ”Om vi ska fortsätta arbetet med SAOB utan de medlen måste den strypa sitt stöd till någon annan del av kulturen” och att ”akademien sonderar därför intresset bland andra kulturstödjande instanser för finansiering av ett fortsatt arbete med SAOB.”

I klippet: Språkvetaren Anders Svensson om varför han vill rädda SAOB .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.