Masud Akhond, filmskapare Foto: Privat

Svensk filmare om våldet i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Tre knivmord på mindre än tre månader. Alla skribenter – och kritiker av religiös extremism.

Masud Akhond, filmare, skriver och berättar om det sekulära Bengladesh. ”Attackerna riktas alltid mot deras huvuden”, säger han.

Den 26 februari i år knivmördades Avijit Roy, författare och amerikan född i Bangladesh. Mordet ägde rum på bokmässan i Dhaka, där Roy var på besök för att prata om sitt författande, regimkritik och yttrandefrihet. På kvällen attackerades han, tillsammans med sin fru, i närheten av universitetet i staden. Hon skadades, men överlevde.

Svenska filmaren och människorättsaktivisten Masud Akhond kände Avijit Roy.

Medier

Och han kände mer än väl till offren för morden som skulle komma att följa:

Bloggaren Washiqur Rahman knivhöggs till döds den 30 mars i närheten av sitt hem i Dacka. På tisdagen, den 12 maj, dödades författaren Ananta Bijoy Das av ett gäng beväpnat med macheter.

– Jag fick ett samtal från Bangladesh om att han blivit mördad. Ananta Bijoy Das jobbade med ett magasin, som ungefär kan översättas till ”Logik”. Han var också involverad i en hemsida, som jag också jobbar med. Vi skriver bland annat om religiös fanatism, säger Masud Akhond.

Skulle rest till Sverige

Dagar innan Ananta Bijoy Das död, hade han kontakt med Svenska PEN. Tanken var att författaren skulle föreläst i Sverige på pressfrihetens dag den tredje maj, men svenska ambassaden i Dhaka nekade honom inresevisum. Han skulle prata om mordet på kollegan, Avijit Roy.

– Religion är ett känsligt ämne i Bangladesh. Man kan inte säga vad som helst om det, säger Masud Akhond.

I Bangladesh är 90 procent av befolkningen muslimer, men landet är officiellt sekulärt. Islamistiska grupper som förespråkar sharialagar straffas och slås ned på av landets regering.

Religiösa extremister har tagit på sig flera av den senaste tidens attacker mot de sekulära författarna.

– Efter attackerna har det inte dröjt mer än två, tre minuter förrän en tweet eller någonting på Facebook dyker upp, ”nu har vi lyckats med en till”. De är välorganiserade, säger Masud Akhond om extremisterna.

”Riktas alltid mot huvudet”

Det rör sig oftast om just knivdåd.

– De använder vanliga vapen, kniv, som man har i köttbutiken. Attackerna går snabbt, och riktas alltid mot huvudet. Alla som dödats har dödats av samma typ av vapen. Alltid mot huvudet.

Anledningen till attackerna sker just nu är den sekulära befolknings ökade inflytande över makten, tror Masud Akhond.

– Bangladesh är på väg mot utveckling. Det är därför det sker. För tio år sedan hände inte det här. Vi skrev då med, men blev inte hotade. Islamistgrupperna förstår att det vi skriver och pratar om har påverkat. Vår grupp är större än deras grupp. Bengaler är fredliga människor, vi blir måltavla för dem, säger han.

”Blir ledsen”

Senare i maj reser Masud Akhond till Bangladesh för att fortsätta med sina dokumentärfilmsprojekt. Att hitta människor som vill ställa upp framför kameran är inte lätt.

– Jag har inte fått lika mycket hot som dem, men jag får väldigt hårda kommentarer på det jag skriver. Det hjälper inte att anmäla till polisen. Polisen bryr sig inte om sådant. Det finns så mycket orolighet inom politiken i det här landet.

Nyheten om mordet på Ananta Bijoy Das, fick Masud Akhond mamma att be honom att stanna i Sverige.

– Fy fan alltså, alla gånger jag har hör om sådant här nu. Självklart blir jag ledsen. Rädslan finns också, men det är mest för min familj, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet