Umeåstudion Coldwood överraskningssläppte Unravel 2 på E3 Foto: EA

Svenska garndockan Yarny tillbaka med uppföljare

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleds E3, världens största spelmässa. Men redan i helgen har en lång rad spelutvecklare presenterat sina kommande titlar på stora presskonferenser i Los Angeles. En av dem är Umeåstudion Coldwood, som överraskade med att släppa en uppföljare till sitt omtalade dockäventyr Unravel.

Unravel 2 släpptes i samma stund som det presenterades under lördagen, en sorts överraskningsstrategi som på senare år blivit allt mer vanlig i musikbranschen.

Precis som i originalspelet från 2016 spelar man i rollen som garndockan Yarny, som ger sig ut på äventyr i skogarna i Västerbotten. Denna gång har man expanderat den emotionella berättarstilen till att handla om två karaktärer, i ett spel som är tänkt att spelas tillsammans.

– Det är ett spel om nystarter och andra chanser, om två figurer som vägrar ge upp och vill bygga något nytt, förklarade Martin Sahlin, creative director på Coldwood och garnfiguren Yarnys skapare, under Electronic Arts presskonferens i helgen.

Samarbets-aspekten är ny för serien, men Sahlin understryker att hela spelet går att spela ensam. I likhet med originalet är miljöerna hämtade från trakterna runt Umeå, och återigen präglas stämningen av svensk folkmusik och minnen från människorna som lever i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.