Babben Larsson är en av dem som inspirerats av Robin Williams. Foto: TT

Svenska komiker minns Williams

Publicerad

Robin Williams död har berört den svenska humoreliten. Williams beskrivs som ett geni och en förebild, men även som en gåtfull man med djup.

– Han var ett komiskt geni, och en av de absolut starkast lysande stjärnorna som funnits inom sin genre. En fantastiskt komplett ståuppkomiker, säger Babben Larsson om stjärnan.

Babben har länge sett Williams som en av de största komikerna.

– Jag har inte så många förebilder, men han var någon att se upp till. Han var så mångsidig och han kunde göra allt från jättefåniga dialoger med lösa föremål han hittade på scenen till skarpa politiska analyser.

Började gråta

Komikern och skådespelaren Anna Blomberg, kanske mest känd för humorserien ”Kvarteret Skatan”, blev väldigt berörd när hon fick höra om Robin Williams död.

– Jag blev jätteledsen och började gråta. Det är hemskt, han var så mänsklig. Det var det som var så fantastiskt med honom. Han var inte det minsta ytlig och hade ett allvar. Det är de komikerna som är intressantast.

Komikern Karin Adelsköld ser Williams karriär som banbrytande.

– Han var ju en av dem som bröt ny mark inom komedi. Dels genom hans sätt att vara komisk, han hade ett nedtonat allvarligt sätt att jobba med humor. Men också när han crossdressade som Mrs Doubtfire. Det fanns ett allvar i allt han gjorde som också blev roligt. Han var en väldig förebild när det gällde svart humor.

Oerhört tragiskt

Hon menar att Williams död är något som alla borde ta till sig.

– Det är oerhört tragiskt att något sådant här kan hända. Att någon kan gå så långt utan att få hjälp. Vi borde idag ringa runt alla vi känner och fråga varandra hur vi mår, sådant här ska inte kunna få hända.

Även på Twitter har flera komiker reagerat över Robin Williams död.

”Jobbet som standupkomiker är ensamt. En av de största i vår tid är död. Vila i frid Robin Williams. Tack för allt skratt och allvar” skriver Özz Nujen.

Soran Ismail delar med sig av sitt starkaste minnen av stjärnan:

”Robin Williams gav mig mycket, det som sticker ut mest är ”Good Will Hunting”, ”Döda Poeters Sällskap” och ”Live on Broadway”. Vila i frid”.

Magnus Betnér skrev kort och gott:

”Robin Williams. Fuck...”

En fantastisk karriär

Vad i Robin Williams karriär som folk minns bäst skiljer sig från person till person. En av Babben Larssons favoriter är ”Good Morning Vietnam” som Williams Oscarsnominerades för.

– Den filmen var en helt fantastisk upplevelse första gången jag såg den. Men även klassiska ”Robin Williams: Live at the Met” när han uppträder på Metropolitan i New York. En enastående klassiker inom ståupp. Den är gammal nu men jag tror den fortfarande står sig.

Anna Blomberg minns bland annat komediserien ”Mork & Mindy” som på slutet av 70-talet blev Williams genombrott.

– När jag var liten bodde jag ett tag i USA och serien gick där då, den hade inte kommit till Sverige än.

Blomberg uppskattade även den mindre kända thrillern ”One Hour Photo” där Williams spelar en man som jobbar på ett fotolabb och blir besatt av en ung familj.

– Den är min favorit med honom. Han var ju en sådan gåtfull person på något sätt. Det var alltid intressant att titta på honom. För mig var han hela min barndom. Det är en epok som går i graven. 

”Som att han pratade direkt till mig”

Karin Adelsköld starkaste minne ur han karriär är en av Williams kändaste filmer där han spelar en inspirerande lärare på en privatskola.

– ”Döda poeters sällskap”, jag var i ungefär samma åldern som killarna i klassen och filmen drabbade mig väldigt mycket. Inte humormässigt utan jag kände igen mig som en ensam litteraturnörd i den skolan jag gick i. Lite udda och utanför hela tiden. Det var som att han pratade direkt till mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robin Williams död

Mer i ämnet