Svenska PEN riktar kritik mot svenska regeringens tysta diplomati i fallet Gui Minhai. Foto: TT

Svenska PEN: Regeringen gör för lite för Gui Minhai

Publicerad

I en ny rapport från svenska PEN riktar organisationen skarp kritik mot regeringens användning av tyst diplomati i fallet Gui Minhai. De menar att metoden inte längre ses som effektiv och att Sverige prioriterar ekonomi framför mänskliga rättigheter.

Svenska PEN riktar i sin nya rapport, Dygnet runt årets alla dagar – Gui Minhai i det ofria Kina, skarp kritik mot den svenska regeringens arbete med att frita den svensk-kinesiske författaren och förläggaren Gui Minhai.

Organisationen anser att Sverige borde söka stöd inom EU och tillsammans sätta internationell press på Kina. Magnus Fiskesjö, sinolog och professor i antropologi, har intervjuats i rapporten och menar att svenska regeringen borde ställa in officiella besök och neka kinesiska representanter att komma till Sverige. Han tycker även att ekonomiska sanktioner borde införas mot Kina.

Tyst diplomati – inte effektiv

Rapporten tar upp att fallet inte behandlats som ett politiskt fall, något som försvårat för såväl EU som andra länder att agera i frågan. Dessutom ifrågasätts den tysta diplomatin som Sverige för och hur länge den kan pågå innan den upphör att alls vara diplomati. 

“Sverige är ett litet land med lite att sätta emot och mycket att förlora. Här är den tysta diplomatin kanske inte längre den mest gynnsamma metoden”, säger Ulrika Engström, tidigare internationell sekreterare och vice-ordförande för Fängslade författares kommité.

Ekonomi före mänskliga rättigheter

Rapporten tar upp att Sveriges allt starkare ekonomiska förbindelse med Kina kan vara en springande punkt. Jojje Olsson, författare och Kinakännare, uppger i rapporten att Sveriges agerande i Gui Minhai-fallet visar på hur den svenska regeringen prioriterar ekonomiska intressen framför principer om mänskliga rättigheter.

“Kina spelar en allt större ekonomisk roll för Sverige och man är rädd för att gå miste om eventuella ekonomiska fördelar om man kritiserar Kina”, säger Jojje Olsson.

Fallet Gui Minhai har skapat stor medial uppmärksamhet i Sverige såväl som internationellt. När svenska PEN:s rapport skrevs hade Gui Minhai suttit fängslad i 1200 dagar i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.