Angela Gui, dotter till fängslade Gui Minhai, kämpar för att få sin pappa frigiven. Foto: Anders Wiklund/TT/Anders Ahlgren/SvD

Angela Gui i möte med Kina om fängslade Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-kinesiske författaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina utan rättegång sedan 2015. För en dryg vecka sedan var hans dotter Angela Gui på ett möte med kinesiska mellanhänder, det rapporterar SvD.
– Det kändes inte trovärdigt att de ville hjälpa mig och att min pappa ska bli fri, säger Angela Gui till tidningen.

Det var i samband med en resa till Thailand 2015 som den svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai greps och kidnappades, sannolikt av kinesiska myndigheter. Han sitter sedan dess fängslad i kinesiskt fängelse utan rättegång, och står anklagad för bland annat röjande av statshemligheter och olaga affärsverksamhet.

Kort efter kidnappningen deltog Gui Minhai i en så kallad ”bekännelsevideo” i den statskontrollerade tv-kanalen CCTV 4. I videon säger Gui Minhai att anledningen till Kina för att ta ansvar för en trafikolycka 2003 då han skulle ha kört rattfull.

Angela Gui i hemligt möte

Sedan Minhais bortförande har Gui Minhais dotter, Angela Gui, kämpat för att få sin pappa frigiven – utan framgång. Men för drygt en vecka sedan hade Angela Gui ett möte med kinesiska mellanhänder i Stockholm, det rapporterar SvD

– De presenterade sig som mellanhänder och sade att de haft samtal och fått information direkt från kinesiske ambassadören Gui Congyou i Stockholm. Det fanns en möjlighet att min far kan släppas i framtiden men att han måste prövas i domstol först, säger Angela Gui till SvD.

Vill markera

Enligt Angela Gui blev hon lovad visum till Kina, men i utbyte skulle hon inte längre uttala sig om sin pappas försvinnande och inte ge medier anledning att rapportera kring det. Annars skulle hon inte få se sin pappa mer, berättar hon.

– Man vill undvika all uppmärksamhet i medierna när man dömer personer till mycket hårda straff. Det ska inte ske i min fars fall, därför är det viktigt att det kommer ut, säger Angela Gui.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.