Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou. Foto: SVT

Ambassadör nekar till att erkännanden i tv var framtvingade

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Gui Minhai har, mer än en gång, medverkat i kinesisk television i något som beskrivs som framtvingade falska bekännelser. Något som Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, menar var högst frivilligt. Det säger han i SVT:s Agenda.

Det har tidigare rapporterats om Kinas statliga television, CCTV, ingår i den kinesiska enpartistaten och används för att tvinga fram falska bekännelser som sänds i Kina och i resten av världen. Detta för att tysta kritiker mot enpartistaten, enligt människorättsorganisationen Safeguard defenders rapport Scripted and Staged.

Det stämmer inte menar Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou.

– Så vitt jag vet så har Gui Minhai varit med i kinesisk tv två gånger. Det beror på att han själv ville vara med, något som kinesiska myndigheter gick med på. Ingen har tvingat honom, säger Gui Congyou i SVT:s Agenda.

”Försöka smutskasta Kina”

Enligt ambassadören är anklagelserna mot Kina falska och ett sätt att smutskasta Kina. 

– Vissa menar att Gui Minhai har blivit tvingad att framträda i tv och erkänna. Det är bara spekulationer och ett sätt att försöka smutskasta Kina. Det kommer ifrån individer som inte vet sanningen och heller inte bryr sig om sanningen, säger Gui Congyou.

Falska erkännanden

Under tiden som Gui Minhai suttit fängslad i Kina har han haft minimala möjligheter att berätta vad han går igenom. Men hans dotter, Angela Minhai, har vid flertalet gånger sagt sig vara säker på att hans erkännanden i kinesisk tv är falska.

– Jag ser personligen ner på människor som erkänner brott i tv för att sedan återvända till sina hemländer och säger sig ha blivit tvingade. Jag hade vägrat erkänna ett brott jag inte begått, säger Gui Congyou.

Se hela programmet på söndag i SVT eller i SVT Play klockan 21.15.

Därför intervjuar Agenda Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.