Författaren Kurdo Baksi har engagerat sig stort i fallet Gui Minhai – förläggaren som sitter fängslad i Kina.

Författarförbundets ilska mot Kinas ambassad: Ljuger om Kurdo Baksi och Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Kurdo Baksi får nu stöd från Författarföbundet för dennes stöd i kampen för den svenske författaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. Förbundet menar att Kinas ambassad smutskastar och sprider lögner om Baksi.

Det hela grundar sig i de debattartiklar i tidningarna Svenska Dagbladet och Expressen som journalisten Kurdo Baksi skrivit gällande fallet Gui Minhai, den svensk-kinesiske författaren och förläggaren som har suttit frihetsberövad i Kina i över 1 200 dagar.

I den senaste hårda attacken från Kinas ambassad mot Kurdo Baksi förekommer bland annat icke underbyggda påståenden om att Baksi försöker ”underminera relationerna mellan Sverige och Kina”.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Kallades ”moralpolis”

Även före jul publicerade ambassaden en attack mot Baksi där de bland annat kallade honom ”moralpolis”. Författarförbundet går nu ut och stöttar journalisten och författaren i dennes stöd till Gui Minhai.

I ett uttalande, signerat förbundets ordförande och vice ordförande, fördömer man ambassadens påhopp och poängterar att de allvarliga anklagelserna mot Kurdo Baksi inte bottnar i verkligheten.

”Baksis röst får inte tystas”

”Förbundet och dess mer än 3 000 medlemmar ställer sig inte bara bakom utan sida vid sida med Kurdo Baksi i hans arbete med att få hem den svenska medborgaren Gui Minhai”, skriver förbundet och fortsätter:

”Kurdo Baksis röst, vilken ständigt påminner om denna mänskliga rättighet, får inte under några omständigheter tystas.”

Medveten strategi

Enligt Kurdo Baksi, är ambassadens tillvägagångssätt en mycket medveten strategi.

– Kinas ambassad är väldigt arg på mig. Tidigare har de skickat mail och nu den senaste månaden har de på sin hemsida gått till hård attack mot mig. Men det som är allvarligt här är att det är en mycket medveten strategi som tillämpas mot alla som försvarar Gui Minhais frihet, säger Baksi.

Vill fördöma ambassaden

Baksi är mycket förvånad över att Kina behandlar en svensk medborgare på det här sättet och vill att Sveriges ska fördöma Kinas ambassad.

– Jag vill att Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, ska fördöma Kinas ambassad. De kan inte behandla en svensk opinionsbildare på det här sättet. De anklagar alltså mig för att förstöra Sveriges relation med Kina och då måste Sverige stå bakom mig, säger Kurdo Baksi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet