Svenska serietecknaren Moa Romanova vinner Eisner-priset

Publicerad

Svenska serietecknaren Moa Romanova är årets mottagare av Eisnerpriset i kategorin Bästa amerikanska utgåvan av internationellt material.

– Det var verkligen en jävla skräll, säger en glad Moa Romanova.

Den stora vinnaren vid prisutdelningen av årets Eisner-pris blev amerikanska Gene Luen Yang, som kammade hem totalt tre priser för Superman smashed the klan och Dragon hoops.

Men bland vinnarna finns också svenska serietecknaren Moa Romanova.

2018 debuterade hon med serieromanen Alltid fucka upp. Den har översatts till åtta språk och den amerikanska utgåvan, Goblin girl, prisas med en Eisner award.

– Det var verkligen en jävla skräll, säger en glad Moa Romanova.

Självbiografiskt om psykisk ohälsa

Alltid fucka upp är en självbiografisk serieroman och handlar om psykisk ohälsa. Man får också läsa om en osund relation med en äldre tv-profil.

– Den är ganska sorglig, och ganska rolig. Det är ett bra möte mellan de två teman, säger Moa Romanova.

Romanova skyggar inte för pinsamheterna. I hennes värld vinner alltid det roliga.

– Det är så mycket saker jag har gjort som är så pinsamma. Men om man drar ner byxorna på sig själv så kan ingen annan göra det, säger hon.

Serietecknarnas finaste pris

Romanova fick förra året Svenska Tecknares utmärkelse Kolla.

Med Eisnern får hon en statyett och en kvalitetsstämpel av högsta rang – men inga pengar.

– Jag vill bara få ett pris där de ger mig mycket pengar. Det hade varit tyngst. Money talks!

– Men det här Eisner-priset... Jag tror inte jag kan få ett större erkännande, säger Moa Romanova.

Pristagarna presenteras på det årliga konventet Comic con i San Diego i USA. I år var galan digital, men trots det deltog hon inte i livesändningen – just för att hon inte räknade med att få pris.

– Jag hade inte ens räknat in det som en möjlighet, fast jag var nominerad. Så jag bara sov rätt igenom galan och livesändningen, och vaknade och bara ”ursäkta!”, säger Romanova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.