Svenskan är redan i dag officiellt språk inom EU samt i Finland, men inte i Sverige. Den tre år gamla utredningen Mål i mun föreslog att svenskans status skulle uppgraderas, men regeringen väljer att i sin språkproposition Bästa språket gå emot utredningens förslag och i stället kalla svenskan för huvudspråk.
Utredningens huvudsekreterare Björn Melander, professor i svenska språket vid Uppsala universitet, försvarar Mål i muns slutsatser.
– Sverige är inte lika homogent längre. Tvärtom är vi ett mångspråkigt land. Därför behöver vi stärka vårt gemensamma språk, svenska, genom en lag, säger Melander till Svenska Dagbladet.
Svenska Akademien på utredningens linje
Svenska Akademien stöder utredningens förslag om att göra svenskan till officiellt språk i Sverige. I ett debattinlägg i SvD skriver den tidigare ständige sekreteraren och nuvarande medlemmen i Svenska Akademien Sture Allén att regeringens förslag inte ger svenskan den säkra grund som språket behöver.
Allén anger att regeringens motiv till beslutet är att dels undvika problem i internationella sammanhang, dels att bestämmelser om att de som arbetar inom den offentliga förvaltningen ska använda klar och begriplig svenska skulle kunna ses som diskriminerande.
Den sistnämnda anledningen är också den som Sture Allén tror är den huvudsakliga orsaken till att regeringen inte vill att svenskan klassas som officiellt språk.
”Ödmjukhet är en dygd men självutplåning är det inte. Genom propositionen bugar man sig så djupt att ansiktet är på väg genom mattan”, skriver Allén.
Matilda Ernkrans representerar socialdemokraterna i kulturutskottet. Hon uttrycker oro för att en lag om svenskan som officiellt språk skulle kunna uppfattas som diskriminerande.
Borgarna reserverar sig
Ernkrans får dock mothugg från flera håll.
– Skulle man smeka folk så medhårs att man förnekar sitt eget språk? Skulle en invandrare som kommer hit bli förolämpad av att svenska är vårt officiella språk? Det frågar sig Ulla-Britt Kotsinas, professor emeritus i nordiska språk vid Stockholms universitet.
Sture Allén uttrycker liknande åsikter i sitt debattinlägg.
”Vad jag tänker på är att man till exempel måste kunna diskutera invandrarfrågor utan att kallas rasist och peka på att svenskan är Sveriges viktigaste språk utan att kallas nationalist. De som tar till rasist och nationalist i sådana sammanhang misshandlar sitt modersmål.”
Den borgerliga oppositionen går på den tidigare utredningens linje och förespråkar en uppgradering av svenska språkets status. För att markera sin inställning har oppositionspartierna därför valt att skriva en gemensam reservation i ärendet.
Regeringens proposition diskuteras i riksdagen under tisdagen. Beslut väntas tidigast under onsdagen, men regeringen kan räkna med samarbetspartiernas stöd i frågan.
Anders Blåder