Foto: SVT

Svenskar allt mer intresserade av finländsk kultur: ”Har skett en attitydförändring”

Publicerad

Idag firar Finland hundra år av självständighet – men bilden av vårt grannland i öst har inte alltid varit så positiv här i Sverige, utan präglats av fördomar. Så hur ser Finlandsbilden ut idag? Vi frågade en finlandssvensk författare och en sverigefinsk journalist.

– Jag tror att den gamla fördomen om finnen som har nära till kniven och sitter och super borta vid slussen, den är nog borta nu, säger författaren Merete Mazzarella.

– Fördomarna har handlat mycket om alkoholkonsumtion, och om det finska språket: att finska är fult. Vissa fördomar har varit väldigt förminskande, säger journalisten Lina Puranen som är sverigefinsk.

Lite kunskap, ökat intresse

Ja, Sveriges bild av Finland har inte alltid varit smickrande. Och enligt en Novusundersökning från februari i år vet svenskar i allmänhet fortfarande ganska lite om grannlandet. Men studien visar också att svenskar idag är positivt inställda, och allt mer intresserade av Finland och finländsk kultur.

Lina Puranen är programledare för SVT:s kulturprogram Finnomani, och en av arrangörerna bakom succéklubben finskt disco som spelar finskspråkiga versioner av 80-talshits och schlager. Hon har märkt förändringen.

– Redan första gången vi ordnade finskt disco så märkte vi att det här är något folk tänder på, namnet skapar positiva associationer. Klubben har blivit populär från start, säger hon.

Kulturkonservativa vurmar för finlandssvenskar

Författaren Merete Mazzarella är finlandssvensk, och tillhör alltså den svenskspråkiga minoriteten i Finland. Hon berättar att det fortfarande är svårt för en del svenskar att förstå att hon har svenska som modersmål.

– Men på mer kulturkonservativt håll finns det också ett svärmeri för det finlandssvenska, jag tror det beror på att finlandssvenskan upplevs mer ålderdomlig, renare, och lik den svenska man talade förr när de kulturkonservativa själva var unga, resonerar hon:

– Så där kan man mötas av en väldig välvilja som man sen inte alltid tycker att man har förtjänat.

Attitydförändring kring finska språket

Också det finska språket är på uppsving i Sverige. Det märks inte minst på att allt fler artister börjat anamma sina rötter. Till exempel släppte Anna Järvinen förra hösten sitt första album helt på finska, och Lisa Miskovsky debuterade med finsk sång förra veckan när hon uppträdde på jubileumskonserten #mittfinland live som Sisuradio arrangerade.

– Jag vet att hela generationer tidigare har tystats av omgivningens kommentarer och attityder och inte velat prata finska. Så nu är det kul att se att det skett en attitydförändring. Nu säger många att finska är fint, säger Lina Puranen:

– Jag tror att många svenskar ser på Finland annorlunda idag än för bara 10-20 år sen, ganska många har nog en positiv bild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer