Hälften av svenskarna väljer regelbundet tv-tittande framför sömn, det visar undersökningen Svenska TV-panelen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskar väljer serier framför sömn

Uppdaterad
Publicerad

Stannar du uppe senare än du tänkt för att titta på tv-serier? Då är du inte ensam. Hälften av svenskarna väljer regelbundet tv-tittande framför sömn, det visar undersökningen Svenska TV-panelen.

Över 6400 personer har svarat på undersökningen som görs av tv-tablåsajten tv.nu. 48 procent av de tillfrågade uppger att de någon gång i månaden eller oftare går och lägger sig senare än de tänkt för att fortsätta följa en tv-serie. En tredjedel skjuter upp sömnen minst en gång i veckan eller oftare till förmån för tv-serietittande.

– Streaming och playtjänster ger oss betydligt större frihet än tidigare. Vi kan se är att kärleken till Sveriges största hobby, tv-tittande, är större än någonsin, säger Helena Folcker, vd på tv.nu i ett pressmeddelande.

Att sömnvanorna påverkas beror enligt tv.nu också på hur tv-serierna släpps. Det blir svårare att slita sig från serien när man vet att nästa avsnitt redan finns ute. Undersökningen visar att en majoritet föredrar att få hela säsongen på en gång framför att vänta på ett nytt avsnitt varje vecka.

I den första upplagan av undersökningen Svenska TV-panelen framkom också att det tar en hel del tid för svenskarna att välja vilken tv-serie de ska titta på. Nästan varannan svensk lägger nämligen 16-30 minuter på att välja innehåll på streamingtjänster. Utslaget på ett år motsvarar det ungefär en hel dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer