Svenskars förtroende för medier ökar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för svenska medier har ökat sedan förra året, men tilltron till journalisters information om coronaviruset är fortfarande relativt låg. Det visar nya siffror från SOM-institutet.

Sverige beskrivs ofta som ett höglitarland, vilket innebär att vi i hög utsträckning litar på varandra och hyser stort förtroende för olika samhällsinstitutioner. Men vad händer med förtroendet under en pandemi?

– Förtroendenivåerna ligger kvar och är stabila. Man hade kunnat tänka sig att det skulle bli ännu större slitningar i samhället och därmed ännu större skillnad i förtroendet för medier, men så har det inte blivit, säger Ulrika Andersson, docent i journalistik, medier och kommunikation.

Enligt SOM-institutet, som är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet, har förtroendet för medier ökat något.

Uppåt för SVT, TV4 och DN

Enligt SOM-institutets undersökning har de som uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för hur radio och tv sköter sitt arbete ökat från 56 procent 2019 till 58 procent 2020. För dagspressen ökade samma grupp från 33 procent 2019 till 35 procent 2020.

Förtroendesiffrorna för SVT, TV4, Dagens Nyheter och Aftonbladet ökar något medan Sveriges radio och lokala morgontidningar minskar något.

Stort förtroende för forskare

De som säger sig ha mycket stort eller ganska stort förtroende för journalister överlag ökar från 37 procent 2019 till 41 procent 2020.

Samtidigt är det bara 35 procent som har mycket eller ganska stort förtroende för journalister när det gäller information om just coronaviruset. Det går att jämföra med samma siffra gällande förtroendet för forskares coronainformation som landar på 92 procent.

– När vi jämför journalister, politiker, forskare och myndigheter ser vi att förtroendet för journalister och politiker ligger lägre, säger Ulrika Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.