Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se låtskrivaren, producenten och artisten Patrik Berger beskriva hur det är att skriva musik med Jack Antonoff och Taylor Swift. Foto: Chris Pizzello/TT/SVT/Martin Ekelin

Svensken bakom ny Taylor Swift-låt: ”Texten går före allt”

Publicerad

”Ovanligt vanlig.”

Så beskrivs Taylor Swift av den svenska låtskrivaren och producenten Patrik Berger som skrivit låtar tillsammans med världsstjärnan.

Svenska låtskrivaren och producenten Patrik Berger har skrivit musik till många giganter – däribland Robyn, Charli XCX och Taylor Swift. På den sistnämndes senaste skiva ”The tortured poets department” har han arbetat tillsammans med Jack Antonoff och Taylor Swift.

Samarbetet med Bleachers-frontmannen och stjärnproducenten Jack Antonoff sträcker sig långt bak i tiden till 2009 då amerikanens debutalbum med gruppen ”Fun” släpptes. Sedan dess träffas duon med jämna mellanrum och skriver musik ihop.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

– Det är ett ordlöst samarbete med Jack som ständigt pågår, vi gör väldigt mycket och ibland blir det saker, ibland inte, säger Patrik Berger till SVT Kulturnyheterna.

Tillsammans med Antonoff har han skrivit två låtar till Taylor Swift – ”Slut!” och ”I look in people's windows”.

Taylor Swift i studion

”Slut!” skrevs för en många år sedan men släpptes aldrig då. När Taylor Swift skulle spela in en nyversion av albumet ”1989” så kvalade låten in, först utan Patrik Bergers vetskap. På låten ”I look in people's windows” var han desto mer involverad i arbetet med självaste Taylor Swift.

Hur är det att sitta i en studio med samtida giganter?

– Jag har några kvalitéer, man får köra på dem och satsa allt på rött. Komma med nya infallsvinklar och så, säger Patrik Berger till SVT och fortsätter:

– Men just med Taylor och Jack så backar jag lite grann när det kommer till text. De är så starka textförfattare.

Den röda tråden i Taylor Swifts låtskrivande är texten. Patrik Berger beskriver musikproduktionen som en slags ”anti-produktion” och textförfattandet som ”ett ständigt flöde”:

– Jag tror hon skriver väldigt mycket hela tiden. Det finns alltid uppslag till nya teman och infallsvinklar, och ett naturligt samband i hur hon hör text och melodier, säger Patrik Berger.

Se Kulturnyheterna Special: Taylor Swift på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Mer i ämnet