Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Delphine Juneau och Siddhi Kodolikar blev det billigare att resa till Sverige för att se Taylor Swift än att köpa resa och biljetter hemma i USA. Hör dem i klippet. Foto: Per Nilsson/SVT

Klirr i stadskassan efter Swifts konserter

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen spelade världsartisten Taylor Swift sin tredje och sista konsert i Sverige – ett evenemang som Stockholm beräknas dra in en halv miljard kronor på.

Men många av de utländska fansen har också tjänat på att resa till Sverige.

Enligt beräkningar från Stockholms handelskammare kan Stockholm ha gynnats med vinster på en halv miljard kronor efter musikfenomenet Taylor Swifts Sverigebesök.

Mycket på grund av att många fans, eller ”swifties”, reser långväga för att spara pengar i Sverige.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Framförallt handlar det om en stor mängd amerikaner som gynnas särskilt av lägre biljettpriser och kronans låga värde.

Ekonomer oroar sig för inflationshöjning

Vissa ekonomer oroas nu för hur helgens extrainkomster kan påverka Sveriges inflation, något som inte är troligt enligt Stockholms handelskammare.

– Om man tittar på de poster som Taylor Swift kan påverka i det KPI som handlar om inflationen, så är de mindre än en procent av måttet i helhet, säger Carl Bergkvist, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare.

Så mycket sparar ”swifties” från USA på att resa till Sverige – se det i videon här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Mer i ämnet