House of Dagmar drivs av systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Malm. Foto: TT

Svenskt och stickat – årets designer

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hålls modebranschens tyngsta gala, Elle-galan, på Grand Hotel i Stockholm. Klädmärket House of Dagmar plockade hem det mest prestigefyllda modepris du kan vinna i Sverige: Årets designer.

– Det känns fantastiskt roligt att vinna det här priset. Vi har ju tioårsjubileum i år och har kämpat hårt med att hitta vårt uttryck, säger Kristina Tjäder till SVT.

De tre systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam driver klädmärket Dagmar sedan 10 år tillbaka. De beskriver själva sin designstil som ”arty chic” och kännetecknas främst av högkvalitativa stickade plagg med sensuella skärningar.

Hon är inspirationen

Systrarnas främsta musa och inspiration till klädmärket är farmor och sömmerskan Dagmar, som uppmuntrade systrarnas intresse för sömnad och mode i tidig ålder.

Det stickade svenska modet och den svenska klassiska hantverkstraditionen hyllas med priset. Dagmar har sedan starten satsat främst på stickade plagg i alla dess former.

”Sofistikerad elegans”

Motiveringen lyder: ”De har byggt ett modehus på svensk sticktradition. De tre systrarna kombinerar en hantverksmässig skicklighet med sofistikerad elegans – alltid med bärbarhet och bekvämlighet i fokus.”

– Dagmar har verkligen lyckats skapa enkla vardagsplagg som även fungerar på allt från röda mattan till stranden och plagg som är bärande i en garderob, säger Cia Jansson, Elle:s chefredaktör och juryns ordförande.

Hon menar att Dagmar har tagit sig an det klassiska och stickade med stor kreativitet.

Här är alla vinnarna

Årets designer: Klädmärket House of Dagmar

Årets bäst klädda man: DJ Alessandro Lindblad artistnamn ”Alesso”

Årets bäst klädda kvinna: Skådespelaren Malin Buska

Årets look: Modellen och bloggaren Kenza Zouiten

Årets accessoardesigner: Paulina Liffner von Sydow grundare till väskmärket Little Liffner

Årets modell: Julia Hafström

Årets makeupartist: Ignacio Alonso

Årets hederspris: Textilhögskolan i Borås  

ELLE och H&M Conscius award: Holländska klädmärket G-Star Raw

Årets fotograf: Johan Sandberg

Årets blickfång: Modellen Elsa Hosk

Årets stylist: Emelie Johansson

Årets internationella designer: Amerikansk designer Jeremy Scott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.