Sverige har ännu långt kvar gällande återlämning av naziststulen konst

Uppdaterad
Publicerad

Konst som stulits av nazister under andra världskriget ska lämnas tillbaka till de rättmätiga arvtagarna. Det beslutades redan år 1998 på en konferens i Washington. Men nu har frågan blivit aktuell på nytt och diskuterats på en konferens. Den här gången på Goethe institutet i Stockholm.

Moderna museet i Stockholm meddelade nyligen att de återlämnar en målning som stals av nazister till den tidigare ägaren, galleristen Alfred Flechtheims, släktingar. Häromdagen kom det dessutom nya uppgifter om att fler konstverk i museets samling kan ha blivit stulna från sina ägare.

– Den senaste återlämningen rörande Flechtheim-fallet är del av en bredare ansträngning som Daniel Birnbaum på Moderna museet står bakom. Det sätter Sverige på kartan, för det har inte varit så mycket publicitet kring svenska restitutioner förr, säger juristen Till Vere Hodge till Kulturnyheterna.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.