Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Kinnunen (SD) om vitboksförfattaren Tony Gustafsson. Foto: Pontus Stark/SVT/TT

Sverigedemokraternas vitboksförfattare var medlem i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren släpptes den första delen av Sverigedemokraternas vitbok som ska genomlysa partiets ideologiska utveckling sedan starten. Enligt Sverigedemokraterna var ett krav att författaren skulle vara politiskt obunden, men nu visar en granskning som Expressen gjort att författaren, idéhistorikern Tony Gustafsson, blev medlem i Sverigedemokraterna 2017.  

Vitboken är avsedd att vara en akademisk genomlysning av SD:s historia och koppling till högerextrema rörelser. Martin Kinnunen som är ledamot i SD:s verkställande utskott och projektansvarig för vitboken har tidigare sagt att det är viktigt att författaren är politiskt obunden.

– Vi har sökt en extern person som inte är är aktiv och engagerad i vårt parti och som inte varit politiskt engagerad överhuvud taget och det har väl varit en del av kravprofilen, har han tidigare sagt i en intervju med Ekot.

Författaren Tony Gustafsson har tidigare fått kritik för att han har skrivit en rapport för den SD-kopplade tankesmedjan Oikos. Nu visar Expressens granskning att han har ännu starkare kopplingar till Sverigedemokraterna och blev medlem i partiet 2017.

SD har inte uppgifter om medlemsskap

Martin Kinnunen säger till Kulturnyheterna att han inte vet om Tony Gustafsson är eller har varit medlem i Sverigedemokraterna.

– Vi håller inte på och gräver i våra register och har inte kvar uppgifter om vem som var medlem tidigare utan det måste vi radera av hänsyn till GDPR, säger han.

Kinnunen säger också att Tony Gustafsson är politiskt obunden.

– Det ju precis det han är så jag förstår faktiskt inte alls den här nyhetsvärderingen. Vi har rekryterat en person som vi har beskrivit och det är sant till etthundra procent. Han har levererat en första delrapport som ingen har ifrågasatt på något sätt vad jag känner till, säger han.

”Medlemskap är hans ensak”

Men han var ju medlem så sent som 2017?

– Han har inte varit partipolitiskt aktiv och haft uppdrag på något sätt. Om han har varit medlem tidigare, och vilka partier han har varit medlem i, är hans ensak och ingenting som någon annan har något att göra med, säger Martin Kinnunen.

Tony Gustafsson skriver i ett sms till Kulturnyheterna att han inte vill kommentera sin partitillhörighet eller ideologiska övertygelse.

”Jag betraktar nämligen detta som en privatsak och dessutom som irrelevant i förhållande till den rent professionella uppgift jag åtagit mig att genomföra SD:s vitboksprojekt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer