SD:s vitbok – starka rötter i Bevara Sverige Svenskt

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen släpps den första delen av Sverigedemokraternas vitbok. Den ska genomlysa partiets bildande och ideologiska utveckling. Det som nu publiceras handlar om tiden kring när partiet grundades.

Sverigedemokraterna är i dag landets tredje största riksdagsparti, ett etablerat oppositionsparti som är med och slåss om makten i höstens val. I februari 1988 när partiet bildades var läget ett annat.

Vitboken som partiet beställt är avsedd att vara en akademisk genomlysning av SD:s historia och koppling till högerextrema rörelser.

– Den omedelbara kopplingen till Sverigedemokraterna är genom rörelsen “Bevara Sverige svenskt” men det finns även nationalsocialister, fascister och delar av nazi-skinhead-kulturen som är representerade i partiets grundargeneration. Det säger vitbokens författare, idéhistorikern Tony Gustavsson.

Enligt honom har 40-45 procent av grundarna denna koppling.

”Saknar politisk betydelse”

Martin Kinnunen som är ledamot i SD:s verkställande utskott och projektansvarig för vitboken tycker att delrapporten ger en något ljusare bild av partiets bakgrund än den som tidigare förmedlats i medier. Han menar att vitboken så klart har en historisk betydelse, men att den saknar politisk relevans i dag.

– Inget i den här skriften ger uttryck för att partiet var rasistiskt när det bildades. Det var en brokig skara som bildade partiet. Jag hade självklart hellre sett att dessa personer inte hade bildat partiet. Den här skriften har historisk betydelse men saknar relevans för vårt parti i dag.

Mottagit kritik

Vitbokens författare, Tony Gustavsson, har mottagit kritik för att han tidigare har skrivit en rapport för den SD-kopplade tankesmedjan Oikos. Han anser dock inte att det har påverkat hans trovärdighet i arbetet med vitboken.

– Jag gjorde en utredning åt Oikos för två år sedan. Jag ser inte att det har någon påverkan på mitt arbete med den här rapporten. Det är ett oberoende forskningsarbete.

Även från Sverigedemokraterna avfärdar man den kritiken.

Del två av vitboken kommer att handla om den ideologiska utvecklingen i partiet fram till 2010 och väntas publiceras i början av nästa år.

Fakta: Sverigedemokraternas vitbok

Sverigedemokraterna bildades 1988.

Vitboken ska enligt Sverigedemokraterna “erbjuda en grundlig utvärdering av akademisk kvalitet kring partiets bildande och ideologiska utveckling”.

Den första del som nu släppts redogör för organisationen och personerna som var verksamma under partiets bildande.

Författare till rapporten är Tony Gustavsson, fil doktor, tidigare docent i idéhistoria vid Uppsala universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.