Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD): Vi sätter igång arbetet med en vitbok

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna publicerar en vitbok om partiets förflutna.

Det meddelar SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s ”30 minuter”.

– Jag har bara läst våra värsta motståndares historieskrivning, det ska bli väldigt intressant nu när vi äntligen kan få en vitbok på plats, att se hur det verkligen förhöll sig, säger han.

Sverigedemokraterna har länge pratat om att man vill publicera en vitbok som ska göra upp med partiets nazistiska rötter.

I SVT:s ”30 minuter” meddelar partiledaren Jimmie Åkesson att man nu har hittat en forskare som ska hantera frågan.

– Vi håller på att kontraktera en person som ska hantera detta åt oss på ett objektivt och integritetsfyllt sätt så att det blir så bra som möjligt, säger Åkesson.

”Vi ska inte styra detta”

Han vill inte säga vem forskaren är men menar att arbetet med vitboken ska sättas igång så snart som möjligt och att man har anslagit pengar för detta i partiets budget.

– Vi ska inte styra detta, det tycker jag är viktigt med tanke på integritet. Det är inte vårt projekt, vi finansierar det, vi bjuder in och öppnar våra arkiv men det ska vara en forskare med hög integritet som gör det, säger Åkesson.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson i 30 minuter, som publiceras 19.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.