Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den rörelsen som SD är en del av är en brun rörelse” – Hör Per Bolund (MP) i 30 minuter. Foto: SVT

Per Bolund: SD är bruna – men inte nazister

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är ett brunt parti. Det vidhåller Miljöpartiets språkrör Per Bolund, efter den heta debatt som uppstod i partiledardebatten i söndags. Däremot vill Bolund inte slå fast att SD är ett nazistiskt parti, säger han i SVT:s 30 minuter.

Det var i Agendas partiledardebatt som Per Bolund, miljö- och klimatminister och Miljöpartiets språkrör, benämnde oppositionspartierna som ”blåbruna”. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ilsknade till och ifrågasatte: ”Vem är brun? Kallar du mig för nazist?”

Per Bolund står fast vid sitt ordval.

– Den rörelse som Sverigedemokraterna är en del av är en brun rörelse, säger han i SVT:s program 30 minuter, och utvecklar:

– Det är många olika främlingsfientliga och högerpopulistiska partier som finns i Sverige men också i många andra delar av världen.

Nu vidgar du det en hel del. Är Sverigedemokraterna ett brunt parti?

– Ja, eftersom de är en del av den rörelsen så är de ett brunt parti.

Vill inte kalla SD nazister

Inom politiken är det vedertaget att brun förknippas med nazismen. Men Per Bolund vill inte kalla Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti.

- Jag skulle inte säga att det är ett nazistiskt parti, men däremot har man sina rötter där, och det är ändå viktigt att komma ihåg, säger Bolund och fortsätter senare:

– Däremot är de ett rasistiskt parti, som gör väldigt stor skillnad på människor och människor. De har sin näring i att sprida rädsla, i mina ögon, och i att skapa motsättningar mellan människor. 

Om du inte menar att de är nazister – varför använder du färgen brun för att beskriva dem?

- För mig är färgen brun en beskrivning av en ganska bred rörelse som kännetecknas av att den är främlingsfientlig och högerpopulistisk, säger Per Bolund.

”Stort misstag”

En annan het debatt har blossat upp inför Miljöpartiets kongress om några veckor. Ett 30-tal miljöpartister har föreslagit att partiet ska verka för att ett 15 minuter långt ”Klimatnytt” införs i varje sändning av Aktuellt och Rapport.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, MP:s talesperson för biologisk mångfald, var en av dem som ställde sig bakom förslaget – sedan drog hon tillbaka sitt stöd. Även partistyrelsen motsätter sig förlaget. Per Bolund kallar det hela ”ett stort misstag” när han pressas om sin åsikt:

– Jag är glad att många har insett det och dragit tillbaka sitt stöd. Det tycker jag är helt rätt och det kommer aldrig bli en del av Miljöpartiets politik.

Se hela intervjun med Per Bolund i 30 minuter i SVT Play 19.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer