Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, till höger i bild, har dragit tillbaka sitt stöd för förslaget. Foto: Janne Danielsson/Jessica Gow/TT

Miljöpartister vill styra SVT:s nyhetssändningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal miljöpartister vill ändra innehållet i Aktuellt och Rapport, så att fler klimatnyheter lyfts på SVT:s bästa sändningstid. De föreslår även att Miljöpartiet verkar för att det blir verklighet, vilket partistyrelsen motsätter sig.

Inför Miljöpartiets kongress har ett 30-tal miljöpartister föreslagit att partiet verkar för att ett 15 minuter långt ”Klimatnytt” införs i varje sändning av Aktuellt och Rapport, vilket Svenska Dagbladet tidigare rapporterat om.

Dessutom vill de att Sveriges Radio rapporterar om klimatkrisen och ”vad vi måste göra snarast för att undvika den slutliga kollapsen för klimatet och naturen” några minuter i varje sändning.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, som är partiets talesperson för biologisk mångfald, är en av dem som ställt sig bakom förslaget.

– Hon har uttryckt sitt stöd, men sen dragit tillbaka det, säger partiets kommunikationschef Hanne Simonsen.

”Ska inte styra media”

Le Moine har avböjt en intervju med SVT Nyheter, men skriver i en kommentar till SVD att hon dragit tillbaka sitt stöd för motionen eftersom politiker inte ska styra public service.

”Jag håller med om att mer kunskap och information måste ut i samhället kring klimat- och miljökriserna vi befinner oss i. Däremot kan det uppfattas som att politiken ska detaljstyra media, men det är inte politikens uppgift att styra public service.”

Det håller partistyrelsen med om: ”Självklart tycker partistyrelsen att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Men politiken ska absolut inte styra vad media skriver om”, skriver Linus Lakso som är sammankallande i styrelsen i en kommentar till SVT, via kommunikationschefen.

”Politiker ska respektera systemet”

SVT:s vd Hanna Stjärne skriver i ett blogginlägg att hon är kritisk till förslaget, som hon menar är ”häpnadsväckande”.

”De senaste åren har vi sett flera exempel på hur politiska partier velat påverka journalistiken i public service. Det är förstås fritt att debattera, berömma eller kritisera SVT:s bevakning, men politiker ska respektera systemet och inte lägga förslag som syftar till att påverka innehållet.”

Läs hela Hanna Stjärnes kommentar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.