Kvinnan ska ha uttryckt sitt stöd för ASAP Rocky, skriver Politico. Bilden till höger är en arkivbild på Sveriges ambassad i Washington. Foto: Richard Shotwell/AP/Pontus Lundahl/TT

Sveriges ambassad i USA vandaliserad – ASAP Rocky-fan greps

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig kvinna har gripits i USA misstänkt för hot och vandalisering vid Sveriges ambassad i Washington, rapporterar nättidningen Politico.

Enligt Politico greps kvinnan i tisdags efter att hon bland annat ska ha kastat läsk mot ambassadens byggnad, och hotat att spränga den.

Agerandet ska ha varit en protest mot att artisten ASAP Rocky sitter frihetsberövad i Sverige.

Politico, som hänvisar till rättsliga dokument, skriver även att kvinnan har skrikit mot ambassadens personal och mot en grupp elever som befann sig på plats.

Hon ska även ha sparkat mot ett tält och gjort uttalanden till stöd för den världskända rapparen. När kvinnan ombads lämna platsen bad hon personalen att kalla på polis.

Kritiseras av Trump

Det pågående rättsfallet med ASAP Rocky har på senare tid blivit storpolitik, där USA:s president Donald Trump skrivit flertalet tweets om Sveriges agerande i frågan. När det i går blev klart att ASAP Rocky åtalas för misshandel vädrade Trump sitt missnöje.

”Mycket besviken på att statsminister Stefan Löfven inte kunnat agera” och ”Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem”, skrev han bland annat.

Stefan Löfven har inte velat kommentera Trumps senaste uttalanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.