Bild på målsägandens arm, som fick sys. Foto: Thibault Camus/Ap/PolisenVisa alla (5)
Visa alla (5)

ASAP Rocky om händelsen: Jag slog och sparkade honom

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen åtalades världsstjärnan ASAP Rocky för misshandel, efter att ha suttit häktad i tre veckors tid. I förundersökningen framkommer nu rapparens egen bild av den uppmärksammade händelsen, där han medger att han slagit mannen i fråga, men hävdar självförsvar.
– Vi var tvungna att använda våld, säger ASAP Rocky i förhör med polisen.

ASAP Rocky åtalades under torsdagsmorgonen för misshandel, tillsammans med två andra män ur hans turnésällskap. Enligt åklagaren har de tre misshandlat en ung man, bland annat med en glasflaska, sent på natten den 30 juni. Artisten befann sig i Sverige för en konsert på festivalen Smash, och greps efter sitt framträdande.

I förundersökningen till åtalet berättar ASAP Rocky själv om händelsen, där han medger att han slagit mannen som är målsägande i misshandelsåtalet. Däremot nekar han till brott och hävdar att det rör sig om självförsvar.

– Vi fruktade att det skulle eskalera. Vi var tvungna att använda våld, säger ASAP Rocky i förhör med polisen.

– De följde efter oss i fyra kvarter. Vi försökte beställa en taxi och ladda ner scooterappar för att komma därifrån.

Slog och sparkade mannen

Enligt ASAP Rocky var det mannen och hans vän som startade bråket efter att ha följt efter rapparen och hans vänner. Han menar att de betedde sig hotfullt och att målsäganden använde våld innan rapparen och hans sällskap slog tillbaka. Men när slagsmålet väl var igång medger han att han kastade omkull mannen och slog honom upprepade gånger.

– Jag fick ner honom på marken. Jag slog och sparkade, säger ASAP Rocky till polisen.

Polisen: Minns du var du slog?

– Jag minns inte. Där de träffade. I ett slagsmål räknar man inte hur många. Man försvarar sig, säger ASAP Rocky.

Målsägande ska ha fått skador på stora delar av kroppen och enligt åklagaren har en flaska använts vid misshandeln. Foto: Polisen
Målsägande fick blodiga skador på sin hand. Foto: Polisen

”Rör sig om brott”

Men den bilden delas inte av åklagaren, som menar att det rör sig om våld som överskrider rätten till nödvärn:

– Man har använt en flaska och utdelat slag och sparkar mot en person som ligger ner på marken. De säger att det har varit nödvärn eller provokation, men jag menar att det utgör brott, säger åklagare Daniel Suneson till Kulturnyheterna.

Målsäganden å sin sida menar att det är rapparen och hans vänner som inleder bråket, genom att knuffa honom och ta sönder hans hörlurar när han frågar dem om de vet vart en vän till honom tagit vägen. När han försöker få ersättning för dessa eskalerar situationen, och han blir nedslagen av flera personer som bland annat använder glasflaskor.

Bild på målsägandens arm, som fick sys. Rättsmedicinalverkets skriver i sitt yttrande om uppkomstsättet att ”skärskadorna företer ett utseendetalande för att de uppkommit till följd av skarpt våld med eggvasst föremål såsom trasigt glas eller liknande”. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet