Benjamin Ingrosso höll för favorittrycket och säkrade en plats i lördagens final i ESC. Foto: TT

Sveriges Benjamin Ingrosso vidare till Eurovisionfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska Eurovisionfans kan andas ut – Benjamin Ingrosso har tagit sig vidare till finalen. På lördag får han sällskap av bland andra Norges Alexander Rybak.

– Att komma till finalen är fantastiskt och det är en vinst i sig, säger Benjamin Ingrosso.

Under ett av onsdagens genrep krånglade Benjamin Ingrossos ljusshow i bakgrunden, men när det väl var dags för hans stora Eurovisionentré på andra semin märktes inte ett spår av nervositet. Både dans och sång satt som den skulle.

Lysrören var inte riktigt lika många och ljusa som under Melodifestivalen, men arenapubliken verkade uppskatta numret. Under de många intervjuer den svenska artisten gett under de senaste dagarna har han sagt att han bara ska satsa på att ha kul, något han verkar ha lyckats med.

Eurovision Song Contest 2018

På presskonferensen efter semifinalen var det en lycklig och ödmjuk Benjamin Ingrosso som svarade på frågor.

– Att komma till finalen är fantastiskt och det är en vinst i sig. Jag vill bara säga tack till alla som har röstat på mig, jag är så tacksam.

På onsdagens genrep havererade bakgrundsljuset i svenskens nummer, men han är inte orolig för att samma sak ska hända i finalen på lördag.

 – Det finns inget jag kan göra om ljusen inte funkar. Jag kommer uppträda oavsett, men om ljusen är på kommer det bli bättre.

Hela Norden utom Island i final

Sverige, Nederländerna, Moldavien, Serbien, Ungern, Ukraina, Australien, Norge, Danmark och Slovenien var länderna som gick vidare till lördagens final från semifinal två. Det betyder att finalens startfält är klart och att alla nordiska länder kvalificerat sig utom Island.

Österrike, Cypern, Estland, Litauen, Israel, Tjeckien, Bulgarien, Albanien, Finland och Irland gick vidare till final från tisdagens första semifinal.

Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Portugal är direktkvalificerade till finalen.

Benjamin Ingrosso kommer att starta som nummer tjugo i finalen som sänds i SVT1 direkt från Lissabon på lördag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet