Nya förslaget: Gör biobesök till friskvård

Uppdaterad
Publicerad

Biobesök borde ingå i arbetsgivarnas friskvårdsbidrag, det föreslår Sveriges biografer i ett nytt initiativ.

Sveriges biografer, bestående av Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio samt Sveriges landsortsbiografer menar att hälsobegreppet måste vidgas. Närmare bestämt handlar det om att de tycker att biobesök borde ingå i det friskvårdsbidrag som ges ut av arbetsgivare.

– Vi tycker att man ska ha en lite bredare syn på det här med hälsa och välmående, säger Filmstadens marknadschef Helena Eklund.

Enligt henne finns det fördelar med att uppleva kultur tillsammans och få utlopp för känslor genom film.

– Till exempel en skräckfilm där man skriker tillsammans, då har man fått ett utlopp.

Även vad gäller sorgliga filmer som kan göra tittaren ledsen eller ångestfylld vidhåller Eklund att det till största del är positivt.

Förslaget är gjort med hänvisning till EU-finansierade projektet ”Culture for health” som gjort en sammanställning av 300 forskningsstudier som visar att olika former av kultur är bra för hälsa och välmående.

Nedåtgående biotrend

Under 2022 hade de svenska biograferna 10,4 miljoner besökare. Samma siffra var 2019 15,9 miljoner, pandemirestriktioner och en ökad andel strömning spelar in däremellan. Eklund medger att det i förslaget finns hopp om att siffrorna ska vända uppåt igen.

– Det är klart att vi vill komma tillbaka till de siffrorna men det som hände under pandemin fick oss att inse att vi också fyller en annan funktion.

”Viktigt att motionera”

Ola Sigurdson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap och har skrivit böckerna ”Kultur och hälsa: ett vidgat perspektiv” och ”Kultur och hälsa i praktiken”. Han ställer sig positivt till att biobesök, men även andra kulturformer, skulle kunna ingå i friskvårdsbidraget.

– I Världshälsoorganisationens definition av hälsa är det inte bara en frånvaro av sjukdom utan också ett tillstånd av totalt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande.

Där menar Sigurdson att kulturen spelar en viktig roll då den enligt honom ställer existentiella frågor och det är genom den vi träffar andra människor.

– Naturligtvis är det viktigt att motionera också, men det är bara en sak i en större helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.