Ytterligare svagt år för svensk biofilm – bara Zlatan lockade

Uppdaterad
Publicerad

2022 blev ett dåligt år för svensk film på bio. Bara en, ”Jag är Zlatan”, sågs av fler än 200 000 personer och sämre kommer det att bli i framtiden tror Mikael Fellenius, vd för filmfonden Film i Väst.

2019 utmålades av bransch och media som ett särskilt uselt år för svensk film på bio. Biografägareförbundet rapporterade då att antalet biobiljetter sålda till en svensk film hade halverats sedan 2014 och branschen förfasade sig över att bara två svenska filmer, ”Bamse och dunderklockan” och ”Britt-Marie var här” lockat över 200 000 besökare.

Men trots att två svenska filmer ”Triangle of sadness” och ”Boy from heaven” vunnit priser på filmfestivalen i Cannes och flera breda satsningar haft premiär, ser siffrorna ut att vara ännu sämre för år 2022, trots få covidrestriktioner.

Bara ”Jag är Zlatan lockade” över 200 000 besökare under kalenderåret och ingen svensk film tog sig in på tio-i-topp över mest sedda biofilmer hos de två största biokedjorna, Filmstaden och Svenska Bio.

”Ove” kommer aldrig mer hända

Enligt Mikael Fellenius, vd för den regionala filmfonden Film i Väst, som finansierar många svenska filmer, skyndade pandemin på en befintlig utveckling där publiken föredrar strömningstjänsterna och en del av publiken har inte kommit tillbaka.

– Vi kan ju drömma om att det skulle bli som med ”En man som heter Ove”, men det kommer aldrig hända igen, säger han.

Folk tittar fortfarande på svensk film, men biografen är fortfarande svensk films viktigaste inkomstkälla.

– Alla är ju medvetna om detta. Producenterna, finansiärerna, distributörerna... Men så länge man inte kan hitta en annan affärslogik så kommer vi fortsatt jobba med biografen som ett självklart fönster, säger Mikael Fellenius.

Slut med biofeelgood

De tio mest sedda filmerna 2022 var alla amerikanska och oftast visuellt slående action. Enligt Mikael Fellenius är det kanske just det typen av film som biobesökarna kommer välja och kanske något för svenska producenter att fundera över.

– Annan film som jag tror kommer att svårt att hävda sig är feelgoodfilmer och viktiga fina berättelser som inte attraherar publiken på bio. Det är tråkigt att konstatera men amerikansk film kommer att vara dominerande.

Tio mest sedda filmerna 2022

Filmstaden:

Top Gun: Maverick

Minioner: Berättelsen om Gru

Avatar: The way of water

Spider-Man: No way home

The batman

Doctor Strange in the multiverse of madness

Thor: Love and thunder

Där kräftorna sjunger

Jurassic world: Dominion

Black Panther: Wakanda forever

Svenska Bio:

Top Gun: Maverick

Avatar: The way of water

Minioner: Berättelsen om Gru

Spider-Man: No way home

The batman

Där kräftorna sjunger

Thor: Love and thunder

Doctor Strange in the multiverse of madness

Jurassic world: Dominion

Black Panther: Wakanda forever

Svenska filmerna som gick bäst:

Jag är Zlatan

Länge leve bonusfamiljen

LasseMajas Detektivbyrå

Bamse och vulkanön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.