Segerstedthuset vid Uppsala universitet får Kasper Kalkon-priset. Foto: SVT

Sveriges fulaste byggnad?

Uppdaterad
Publicerad

Segerstedthuset i Uppsala får ”Kasper Kalkon-priset” och är därmed Sveriges fulaste nybyggnation, enligt nätverket Arkitekturupproret. Det nya priset är framröstat av ungefär 1600 av nätverkets medlemmar.

Samtidigt som branschorganisationen Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset till den byggnad som de anser håller hög arkitektonisk kvalitet så delas Kasper Kalkon-priset ut. Det priset ska ses som en motpol mot Kasper Salin-priset och går till landets, enligt nätverket Arkitektupproret, fulaste byggnad. Nätverket har drygt 13.000 medlemmar, av dem röstade 1627 personer och flest röster – 494 stycken – fick Segerstedthuset i Uppsala. 

– Det tror jag bero på att Uppsalaborna är kritiska till den här sortens modernistiska monsterbyggen, säger Sigvald Freylander, som sitter i styrelsen för Arkitekturupproret.  

”Alternativ till fyrkantiga lådor” 

Arkitekturupprorets medlemmar nominerade tio byggnader i oktober. Sedan dess har medlemmar i Facebookgruppen ”Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” röstat. Två av byggnaderna som var nominerade till Kasper Salin-priset fanns med på Kasper Kalkon-prisets lista, Studio 1 i Örgryte och vårdcentralen i Bergsjön. Kasper Kalkon-priset skapades därför att nätverket saknade nya vackra byggnader.    

– Vi ville dela ut ett normalt pris till den finaste arkitekturen, det vackraste nybygget. Vi gick ut bland våra medlemmar och frågade om de kunde ge exempel, det kunde de inte. Istället tänkte vi att vi delar ut ett fulpris till den fulaste arkitekturen. 

Vad saknas i svensk arkitektur? 

– Variationen, det råder ett smakmonopol. Det enda som produceras är modernistiska byggnader, säger Sigvald Freylander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.