Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönssons och DN:s fotograf Paul Hansens reaktioner på priset i klippet. Foto: SVT Morgonstudion

Sveriges krigskorrar utses till Årets svensk i världen

Publicerad

Priset får Årets svensk i världen går till samtliga av Sveriges krigskorrespondenter. Det är första gången priset går till mer än en person.

Årets svensk i världen har delats ut sedan 1988 och ska gå till ”en eller flera svenskar som har gjort en extraordinär insats inom sitt verksamhetsområde och därmed har satt både sig själv och Sverige på världskartan”.

Bland tidigare vinnare finns personer som Ingvar Kamprad, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren.

Fram tills i år har utmärkelsen alltid gått till en enskild individ. Men 2023 går Årets svensk i världen till en hel yrkesgrupp nämligen alla Sveriges krigskorrespondenter.

DN:s fotograf Paul Hansen är tillsammans med SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson representanter för Sveriges krigskorrespondenter.

Tar emot priset från Jerusalem

– Att det är en hel grupp som belönas är jätteviktigt speciellt en sån stor och betydelsefull grupp i dessa dagar, säger Paul Hansen, på länk i SVT:s Morgonstudion.

Han tar emot priset från Jerusalem där han just nu befinner sig för att bevaka kriget mellan Hamas och Israel.

Elin Jönsson understryker vikten av att reportrar finns på plats och kan få förstahandsinformation från konflikter och krig.

– Det är en gåva att få vara där och se hur människor hittar lösningar, men såklart också väldigt tungt. Dessa tunga stunder kommer oftast när man inte är beredd, säger Elin Jönsson i Morgonstudion.

Se bilder från prisutdelningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.