Om kris inträffar: Det krävs för att skydda Sveriges kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Sverige måste stärka och utöka sin krisberedskap, det fastslog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nyligen i en rapport. På konventet Folk och Kultur i Eskilstuna diskuterades frågan om hur kultursektorn bör rustas inför kommande kriser.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i samråd med Riksantikvarieämbetet, i höstas presenterade vad som krävs för att stärka det civila försvaret 2030, fanns kulturarvet med.

Niklas Cserhalmi, ordförande för Sveriges museer, menar att just skyddet av kulturarvet länge varit eftersatt.

– När en familj får frågan om vad de skulle rädda när huset brinner, då svarar de ofta att de skulle ta med sig sitt fotoalbum. För en nation är kulturarvet ett fotoalbum, och det här albumet har vi varit slarviga med att förstå att det är hotat, säger han.

Kulturarvet behöver 640 miljoner

Enligt MSBs rapport krävs det omfattande resurser för att stärka kulturarvets beredskap. Bland annat föreslår myndigheten att ett nationellt kulturskyddsråd ska införas och att regeringen bör avsätta 640 miljoner till kulturarvet redan nästa år. En summa som bör kompletteras med 60 miljoner året därpå. 

– Vi har en levande diskussion som är ganska forcerad just nu med hur vi ska göra oss beredda. Men vi fixar inte att lösa det själva. Kulturministern måste ta oss i handen, hjälpa oss att få fördjupad kontakt med MSB och försvarsmakten, säger Niklas Cserhalmi, ordförande för Sveriges museer. 

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) välkomnar rapporten och menar att arbetet med att stärka krisberedskapen har inletts.  

– Vi måste jobba på statlig nivå, nu tittar vi på förslagen som finns i rapporten från MSB och kommer att bereda dem vidare i regeringskansliet. Vi kommer att återkomma med konkreta åtgärder, men jag tror det är viktigt att det tas på flera nivåer.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.