Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter, är oroad för tidskrifternas framtid. Foto: Hasse Holmberg / TT

Sveriges tidskrifter kritiska till förslaget om mediestöd

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterades förslaget på hur det nya mediestödet ska se ut. Från 2024 föreslås mediestödet bli teknikneutralt och främst riktas emot lokaljournalistik. Något som har lett till reaktioner är att tidskrifter inte ska få mediestöd utan istället hänvisas till att söka kulturstöd.

– Det finns ett 20-tal tidskrifter som har fått mediestöd de senaste åren och med det här nya förslaget så kommer de inte att få det. Jag är bedrövad,  säger Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter.

En av utgångspunkterna för förslagen i mediestödutredningen är att lokala tidningar är de som behöver mest stöd för digital omställning. Kerstin Neld menar att även tidskriftsbranschen är i behov av stöd för omställning till det digitala.

– Tidskriftsbranschen går några år efter jämfört med dagstidningar när det gäller digitaliseringen. Gemensamt för våra medlemmar är de är lite mindre aktörer som inte har så stora resurser. Och här hade stödet verkligen kunnat bli viktigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.