”Svinalängorna” Sveriges Oscarbidrag

Publicerad

Pernilla Augusts ”Svinalängorna” blir Sveriges bidrag till Oscargalans pris för bästa icke-engelskspråkiga film.

Det var inget kontroversiellt val även om det fanns andra tänkbara bidrag, inte minst ”Apflickorna” som seglat upp som en stark kandidat på sistone.

Men Augusts filmatisering av Susanna Alakoskis roman har blivit en stor succé som bland annat vunnit tre Guldbaggar (regi, kvinnlig biroll, klippning) och tävlat i Venedig där den vann publikpriset i Kritikerveckan.

– Det är som filmen har sitt eget lilla liv. Det där lilla hjärtat fortsätter att gå vart det vill. Det är som om historien hela tiden vill bli berättad, säger Pernilla August vid tillkännagivandet på Svenska Filminstitutet idag.

Tolv medlemmar ur Guldbaggejuryn har utsett det svenska bidraget som ska ha haft svensk premiär under tiden 1 oktober 2010 till 30 september 2011.

– Huvudfrågan är alltid om vi ska följa hjärtat och personligt tycke eller tänka strategiskt, säger Pia Lundberg, chef för filminstitutets utlandsavdelning och ordförande i oscarbidragskommittén.

Kommersiell succé
Årets bidrag har spelat in dubbelt så mycket pengar som förväntades enligt distributören Nordisk Film och är otvetydigt en kommersiell succé såväl som konstnärlig. Och ”Svinalängorna” var enligt Pia Lundberg den film som fick flest förslag i kommittén från början även om några filmer diskuterades ordentligt.

Nå, blev det hjärta eller strategi som avgjorde, är frågan?

– Vi gick på en blandning! säger Pia Lundberg.

Frågor om Ingmar Bergman
Pernilla August får ofta frågor om arbetet med Ingmar Bergman under sina turnéer för att marknadsföra filmen och vid festivaler. Något som överraskat henne.

– Jag tycker det är väldigt roligt. Jag pratar gärna om det.

Men när SFI:s presschef Jan Göransson undrar om hon tagit intryck och använt sig av hans metoder i sitt eget regiarbete svarar hon:

– Hmm, nej det har jag nog inte. Å andra sidan är man en kappsäck av samlade erfarenheter och där finns ju många, både Bergman, Widerberg, Roy Andersson och Liv Ullman.

Kampanjen inleds
En kampanj kommer att drivas för att Sveriges bidrag ska hamna bland de som får åka med till Oscargalan. Det är ett arbete som ger ett avbräck i det som August skämtsamt kallar sitt riktiga jobb.
Hon har roller i tre kommande filmer; Jan Troells Torgny Segerstedt-biografi ”Dom över död man”, Mikael Marcimains ”Callgirl” och nya Hamilton-filmen, ”I nationens intresse”. I den spelar hon, medger hon skattande, statsminister.

Förra året skickade 65 länder ett filmbidrag till Oscarakademien. I en första gallring väljs nio filmer ut och därefter tillkännages de slutgiltiga fem nominerade den 24 januari.

Oscargalan äger rum 26 februari.

Isabelle Espinoza
Jerker Peterson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer