SVT tillbakavisar plagiatanklagelser: Stämmer inte

Uppdaterad
Publicerad

Författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson menar att SVT-serien En kungliga affär till stor del bygger på deras roman. Nu tillbakavisar serieskaparna anklagelserna.

– Det stämmer helt enkelt inte, säger producenten Lena Rehnberg.

SVT:s juldrama En kunglig affär gör fiktion av den så kallade Haijby-affären, där restaurangägaren Kurt Haijby dömdes för att ha utpressat hovet efter en påstådd affär med kung Gustaf V.

Enligt författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson plagierar serien deras roman Ers majestäts olycklige Kurt.

SVT och producenten tillbakavisar anklagelser

Författarna tar upp flera detaljer som de menar kommer ur deras bok, till exempel att Kurt Haijby kallade Gustaf V för Ers majonnäs. Men SVT:s dramachef och seriens producent menar att smeknamnet inte kommer från romanen.

– Det har ju funnits ända sedan -97. Jättemånga kallade kungen Majonnäs, säger Lena Rehnberg som är producent för serien.

I serien övertalas kungen att ge nazisten Herman Göring en medalj, vilket författarna menar är ett ytterligare exempel på något de själva hittat på i sin roman. SVT:s dramachef Anna Croneman skriver i en debattartikel i Sydsvenskan att detta inte är ”en framskriven fantasi unik för romanen, utan en teori lanserad av författarna själva i andra sammanhang än i romanen, för alla att ta del av”.

I videon kan du se producenten Lena Rehnbergs svar på anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.