SVT-journalisten Christian Catomeris lämnar Agenda efter kritiserat namnval

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda så användes namnet Hassan i ett inslag som illustrerade kriminalitet. Namnvalet fick hård kritik i sociala medier. Nu väljer SVT-medarbetaren Christian Catomeris att lämna Agenda-redaktionen, rapporterar Dagens nyheter.

I partiledardebatten i söndags var kriminalitet ett av ämnena som avhandlades. I ett inslag togs 13-årige ”Hassan”, boende i ett så kallat utsatt område, upp som ett exempel på en person som hamnat snett i samhället. ”Hassan” beskrevs då som en person som börjar att hänga med äldre kriminella och sälja narkotika.

Namnvalet väckte kritik på sociala medier, och nu skriver Dagens nyheter att den profilerade SVT-medarbetaren Christian Catomeris valt att lämna redaktionen.

– På morgonmötet sa jag att jag tyckte att det inte var okej och bad om att få lämna programmet så snart det gick. Jag ska gå tillbaka till utrikesredaktionen, som jag är utlånad ifrån, säger Christian Catomeris.

Det fanns fler orsaker till att Catomeris valde att lämna redaktionen, men dessa vill han ta internt.

– För mig gav det en viss sinnesro att fatta beslutet. Jag har varit obekväm med hur man tacklar frågor om invandring och minoriteter i vissa fall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.