SVT kritiseras av krigsförbrytartribunalen

Publicerad

Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag riktar nu stark kritik mot Sveriges Television för att SVT sände dokumentären ”Staden som offrades”.

Den norska dokumentären ”Staden som offrades” handlar om Srebrenicamassakern under Bosnienkriget 1995 och visades i SVT tidigare denna höst. Med dokumentären ville man ge en ”delvis ny bild” av massakern som dödade 7.000 människor.

Dagens Nyheter rapporterar nu att krigsförbrytartribunalen skrivit till SVT:s vd Eva Hamilton och protesterat mot hur händelserna i Screbrenica skildras i filmen. Tribunalen vänder sig bland annat emot att dokumentärfilmarna uppger att fler män kunde ha räddats från massakern om de lagt ned sina vapen. Haagtribunalen menar att det finns tydliga bevis för att de dödade männen och pojkarna i Srebrenica dog i ett, i förväg planerat, massmord.

Tribunalen uppger samtidigt att de inte lägger sig i enskilda publiceringsbeslut och att de inte ifrågasätter själva publiceringen. De vänder sig dock emot att tribunalen inte fått uttrycka sina synpunkter på filmen med tanke på att dokumentären kommer fram till helt andra slutsatser än vad man gjorde i Haag.

Tribunalen ber samtidigt SVT att om tv-bolaget sänder ytterligare material om brotten i det forna Jugoslavien, så vill man ha möjlighet att bemöta inslag som ”motsäger obestridliga fakta” som Haagtribunalen kommit fram till.

”I ett större och längre perspektiv”
Filmen har redan tidigare fått hård kritik i Sverige. Ingemar Persson (ansvarig utgivare på SVT Dokumentär) och Axel Arnö (projektledare på Dokument utifrån) bemötte kritiken genom att hävda att filmen skulle ses i ett större sammanhang:

”SVT:s bevakning av konflikter och stora politiska frågor måste alltid ses i ett större och längre perspektiv. Det händer ofta att en enskild film upplevs som kontroversiell. Sett över tid kan det dock knappast råda något tvivel om att vi mycket ingående har skildrat en av de mest fruktansvärda händelserna i modern tid, folkmordet i Srebrenica.”

Fälld i Norge
För en månad sedan fälldes ”Staden som offrades” av den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden. Filmen ansågs visa upp en för ensidig bild av händelserna i Srebrenica. I Sverige kommer Granskningsnämnden innan året är slut att besluta om det var rätt eller fel av SVT att sända dokumentären. Nämnden har fått ta emot 44 anmälningar mot ”Staden som offrades”.

Axel Arnö på Dokument utifrån konstaterar att det visats många kontroversiella dokumentärer genom åren på SVT, men att han på 20 år enbart varit med om en fällning.
– Jag utgår naturligtvis ifrån att SVT frias, säger han till Kulturnyheterna.

Anders Silvergren Blåder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer