Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli väldigt privat i vissa lägen – och där är vi nu.” Hör ansvarig utgivare, Christina Hill, om kritiken mot SVT. Foto: SVT

SVT om kritiken mot ”Gift vid första ögonkastet”: ”Finns inga formella anklagelser”

Uppdaterad
Publicerad

Ett par avbryter sin medverkan i ”Gift vid första ögonkastet”. I samband med det säger en deltagare att hon inte vill att någon ska ta på henne när hon inte vill. Men mer än så får inte tittarna veta. Nu riktas kritik mot SVT för att otydligheten leder till rykten och spekulationer som kan skada deltagarna.

I ”Gift vid första ögonkastet” paras främlingar ihop för att gifta sig och utforska om de kan få ett långsiktigt förhållande att fungera.

Vanligtvis avgör paren efter ett antal veckor om de vill förbli gifta eller inte. Men i årets säsong har ett par valt att avbryta sin medverkan tidigt.

”Vill inte att någon ska ta på mig när jag inte vill”

I ett samtal med sexologen Kalle Norwald säger en av deltagarna att hon känt sig trängd och instängd.

”Jag vill inte att någon ska ta på mig när jag inte vill”, förklarar hon i avsnittet.

Den andra deltagaren säger att han ”äger ansvaret i situationen” och att han inte haft någon intention att ta sig friheter han inte har.

Mycket mer kontext än så får inte tittaren, utöver att sexologen säger att det ”blivit uppenbart att något har skett med förtroendet när det kommer till närhet mellan dem”.

”Illavarslande ryktesspridning”

I flera medier riktas nukritik mot SVT för hanteringen av avhoppet. I Dagens Nyheter skriver Catia Hultqvist att otydligheteten kring vad som skett har lett till spekulationer och ryktesspridning om deltagarna.

”Tack vare den obegripliga klippningen har under tiden en illavarslande ryktesspridning satt fart, i sociala medier och i en av landets mest kända poddar. SVT, som i ljuset av avhoppet, borde övervägt att inte sända programmet, vill inte ta ansvar nu heller. Ansvariga för produktionen är antingen tysta eller hänvisar tillbaka till det aktuella paret”, skriver Catia Hultqvist.

– Jag har ingen kommentar till några rykten eller spekulationer. Det finns inga formella anklagelser åt något håll här, säger ansvarig utgivare Christina Hill.

Hon säger också att deltagarna velat vara med i programmet och att de berättat så mycket som de är bekväma med att dela.

Kulturnyheterna har sökt de berörda deltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.