SVT-profilen John Chrispinsson är död

Uppdaterad
Publicerad

SVT-profilen John Chrispinsson har plötsligt avlidit. Det uppger hans familj för SVT Nyheter. John Chrispinsson blev 60 år.

Journalisten och SVT-profilen John Chrispinsson har bland annat jobbat med SVT:s Nobelsändningar och som programledare på Gomorron Sverige. Han har också länge arbetat på Sveriges Radio med både aktualitets- och historiska program.

– Jag har jobbat jättemycket med John både på radion och på TV. Han är en av de absolut roligaste personerna jag har jobbat med, han var så otroligt bildad och lättsam. Det var alltid lätt att jobba med honom, säger SVT-kollegan Marianne Rundström.

John Chrispinsson 1956-2017

Känd profil

John Chrispinsson kom till SVT 1988 och blev snabbt en stark profil. Han arbetade bland annat med aktualitetsprogrammet ”Svepet” och senare Gomorron Sverige. Chrispinsson har även bevakat och programlett en lång rad stora svenska nyhetshändelser, som prinsbröllopet 2015, valvakor och även Melodifestivalen.

– Han tillförde alltid otroliga dimensioner. Jag kommer att sakna honom otroligt mycket. Jag saknar honom redan. Jag kan inte riktigt prata om honom i dåtid. Han var en mycket älskad människa, säger Marianne Rundström.

Under 90-talet jobbade han med en lång rad program för Sveriges Radio, däribland ”Historiska klubben”, ”Förmiddag i P1” och ”Studio Ett”.

Ann-Britt Ryd Pettersson och John Chrispinsson var nära vänner sedan åren på journalisthögskolan. De kom dessutom att jobba tillsammans som kollegor på Gomorron Sverige.

– John var en väldigt varm och rolig person. Han hade en otroligt hög integritet som gick igenom både hans journalistiska arbete och den vänskap vi hade, berättar Ann-Britt Ryd Pettersson.

Historiskt intresserad

Vid sidan av journalistiken var Chrispinsson känd för sitt stora historieintresse. Han gav ut flera böcker om svensk historia, däribland ”Sekelskiften: en krönika om sex, makt och pengar”, ”Den glömda historien: om svenska öden och äventyr i öster under tusen år” och ”G.A. Reuterholm: den gråtande diktatorn” – en biografi över friherren Gustaf Adolf Reuterholm.

John Chrispinsson avled under måndagskvällen, uppger hans familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

John Chrispinsson 1956-2017

Mer i ämnet