Robert Olsson

SVT-programmet ”Sant eller falskt” läggs ner – före premiären

Uppdaterad
Publicerad

Programmet ”Sant eller falskt” skulle granska idéer och uppfattningar i sociala medier. Tanken var att serien skulle visas i SVT under 2017 – men nu läggs tv-satsningen ner.

Idén bakom satsningen ”Sant eller falskt” var att reda ut och ge svar på påståenden som sprids i sociala medier.

Programmet kritiserades i höstas efter att ha skickat ut en enkät till 1.500 SVT-medarbetare där de ombads svara på frågan vilket parti de röstar på. Enkäten var avsedd att undersöka påståendet att SVT skulle vara vänstervridet.

Tanken var att serien skulle visas i åtta halvtimmesprogram under 2017 och ha en webbsida där granskningarna publicerades. Men nu läggs TV-delen ner.

Istället blir ”Sant eller falskt” helt och hållet en webbsida, säger Robert Olsson, programchef för samhälle vid SVT Göteborg.

– Det visade sig att det var mer problematiskt än vi hade trott att skapa halvtimmes-tv i det här formatet.

”Fick signaler från redaktionen”

Vad är det som är svårt?

– Att skapa en tydlig programform. I de frågorna vi vill ta oss an behövs nyanser, samtidigt som vi vill komma fram till starka konklusioner. Ganska snart fick jag signaler från redaktionen att den här undersökande journalistiken passar bättre i onlineversion. Då beslutade jag att lägga ner halvtimmesprogrammet.

Underskattade ni svårigheterna med att komma fram till om saker är helt sanna eller helt falska?

– Nej. Men man måste bygga med nyanser, tillvaron är ju inte svart eller vit. Saker händer snabbt på sociala medier och ska man ha ett halvårs framförhållning för att göra broadcast-tv kan det bli svårt.

Enkäten kan användas

Att nedläggningen skulle ha något att göra med kritiken mot enkäten om partisympatier tillbakavisas av Robert Olsson.

– Det har inte alls påverkat. Vissa vill säkert få det till det, men det finns inget som helst samband. Den (enkäten) var en del i ett researchmaterial och kan kanske komma till användning i andra sammanhang.

Vad då för sammanhang?

– I någon publicering vi gör. Det får jag fundera på i så fall.

Var redaktionen överens om att lägga ner TV-programmet?

– Det finns alltid en sorg när man inte går i mål med ett projekt. Den är i alla fall stor hos mig som drev detta väldigt hårt. Sen är det mitt beslut att lägga ner tv-satsningen, jag kan inte svara för vad alla på redaktionen tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.