Oskar Jönsson, Stefan Jansson och Linnea Carlén belönas med en Guldspade. Foto: SVT

SVT Nyheter och Uppdrag Granskning tilldelas Guldspadar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters granskning av svenska inrikesfartygs koldioxidutsläpp och Uppdrag Gransknings granskning av Swedbanks penningtvätt har belönats med varsin Guldspade.

Reportrarna Oskar Jönsson och Linnea Carlén tillsammans med fotografen Stefan Jansson belönas med Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden för bästa granskning i kategorin etermedia, riksnyheter.

Granskningen visar hur internationella kryssningsfartyg står med motorerna igång i svenska hamnar samt att fartygens utsläpp av växthusgaser är dubbelt så höga som den officiella statistiken visar, och att sjöfarten släpper ut mer än inrikesflyget.

– Det känns helt fantastiskt! Vi är chockade och väldigt glada, säger Oskar Jönsson.

”Handlar om fotarbete”

Idén till granskningen kom från SVT:s fotograf Stefan Jansson som hade noterat hur det bolmade svart rök från flera stora fartyg i Stockholms innerhamn. Han undrade hur det egentligen var ställt med sjöfartens utsläpp.

– Det är ett skolboksexempel på hur man börjar en granskning. Sen handlar det om fotarbete. Vi var ute mycket och dokumenterade på plats, nere i hamnar och maskinrum och pratade med maskinister och hamnchefer, säger Oskar Jönsson.

De övriga nominerade i kategorin var SVT Nyheters Carolina Jemsby och Marja Grills granskning ”För barnens bästa” och SVT Kulturnyheternas granskning av plagiat i true crime-poddar gjord av Klara Rönnqvist Fors, Joachim Voss Sundell och Åsa Erlandsson.

Granskning av Swedbank prisas

Även Uppdrag Granskning och SVT Nyheters datajournalister belönas med en Guldspade för granskningen Swedbank och penningtvätten.

Juryns motivering i kategorin etermedia riks, dokumentär lyder: ”För att med häpnadsväckande och sällsynt genomarbetade avslöjanden ha tvingat en av landets största banker till tidernas dyraste pudel.”

Uppdrag Granskning avslöjade en omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet vilket lett till en brottsutredning i Sverige och utredningar hos finansmyndigheter i flera länder.

Bakom granskningen står Per Agerman, Ella Hopf Berger, Henrik Bergsten, Joachim Dyfvermark, Fredrik Edgren, Linnéa Heppling, Axel Gordh Humlesjö, Ola Hjalmarsson, Linda Larsson Kakuli och Oskar Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer