• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Agenda fälls av granskningsnämnden för partiskhet. På bilden från vänster: Anders Holmberg, Camilla Kvartoft, programledare för Agenda och Michael Kucera, programchef SVT. Foto: SVT

SVT:s Agenda fälls av granskningsnämnden för partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden fäller partiledardebatten i SVT:s Agenda för partiskhet. Anledningen är att en del av programmet, som handlade om integration, anses ha gett en värderande syn på frågan som ”riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga”.

Den 8 maj 2022 sände Agenda en partiledardebatt i vilken flera ämnen debatterades varav ett handlade om integration. I samband med att frågan presenterades visades en bild på brinnande polisbilar från påskupploppen som ägde rum tidigare under året. Nu fälls programmet av granskningsnämnden för partiskhet.

Bildsättningen bedöms förmedla att upplopp skulle vara vara en direkt följd av bristande integration.

”På så vis reproducerade SVT en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga. Inslaget fälls därför i fråga om opartiskhet” går att läsa i Granskningsnämndens beslut.

Sist Agenda fälldes för partiskhet var 2013, enligt myndigheten för press, radio och tv. Då gällde ärendet ett inslag om spelet bakom kulisserna i samband med valet av en partiledare.

Agenda: ”Ska analysera beslutet ordentligt”

Michael Kucera, ansvarig utgivare för Agenda, är förvånad över Granskningsnämndens beslut.

– Vi satte in ämnet i en nyhetskontext. Vi fälldes för inledningen av programmet men frågan utvecklades sedan mer inne i programmet. Vi går alltid noggrant igenom Granskningsnämndens utlåtanden och det kommer vi göra nu med. Jag noterar också att nämnden inte var enig i sitt beslut.

Om ett programföretag anses bryta mot sitt sändningstillstånd får Granskningsnämnden besluta att företaget ”på lämpligt sätt ska offentliggöra nämndens beslut”. Kucera berättar att man kommer att göra på samma sätt som alla SVT-program och läsa upp beskedet i sändning.

Hur tror du att det här påverkar förtroendet för Agenda?

Jag tycker aldrig det är bra att bli fälld i Granskningsnämnden, säger Michael Kucera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.