Anders Lundin (högst upp till vänster) lycklig med SVT-gänget Mathias Engstrand, Ebba Adielsson, Christer Åkerlund och Hanna Stjärne på plats i New York efter vinsten på Emmy-galan 2016. Foto: SVT

SVT:s Allt för Sverige vinnare på Emmy-galan

Uppdaterad
Publicerad

SVT-serien Allt för Sverige har vunnit ett av tv-världens tyngsta priser. I natt stod det klart att man vinner i kategorin non-scripted entertainment på Emmy-galan i New York.

– Vi firar i detta nu! Känns som en jävla nyårsraket, säger programledaren Anders Lundin till SVT Nyheter

Klockan hade precis slagit 04.00 svensk tid när beskedet kom. SVT:s serie Allt för Sverige vinner ett av tv-världens allra mest prestigefyllda priser.

Vid Emmy-galan i New York står programledaren Anders Lundin och bubblade inombords när SVT Nyheter nådde honom på en telefonlinje för en första kommentar strax efter beskedet.

– De öppnade kuvertet för en liten stund sedan... och ja, det kändes som en jävla nyårsraket, utbrister Lundin, och fortsättter:

– Otroligt roligt att vara på rätt sida om vinnarskranket. Vi har gjort det hela vägen, och nu är vi här och lyfter pokalen som är något alldeles särdeles.

Vinner med förra årets säsong

Det är med Allt för Sverige-säsongen 2015 som man tar hem priset i i klassen non-scripted entertainment. Övriga nominerade i kategorin var brasilianska ”Adotada”, brittiska ”Gogglebox” och sydkoreanska ”I can see your voice”.

Deltagarna i Allt för Sverige-säsongen 2015 Foto: Knut Koivisto /SVT

Realityserien Allt för Sverige är just nu inne på sin sjätte säsong, och bygger på ett format som kallas Culture Shock Norway. I samtliga säsonger av Allt för Sverige har det varit den rutinerade programledaren Anders Lundin som lotsat tittarna genom programmet där ett antal svenskättade amerikaner besöker Sverige för första gången i sina liv.

Programledarens märkbart rörd

– Det finns inget annat jag hellre skulle ha vunnit med. Jag tycker det är ett program med underhållning som rör hjärtat. Vi berör samtiden och kan dra paralleller till de människor som flyr över haven i dag, och detta är ju vår gemensamma bakgrund, säger en märkbart rörd Anders Lundin bara minuter efter vinstbeskedet.

SVT:s vd Hanna Stjärne delar den analysen:

– Allt för Sverige är ett oemotståndligt program, som med skratt och tårar tar sig an en av vår tids svåra frågor. Att uppleva sitt land genom andras ögon har gett många av oss nya insikter. Och inte minst visat att man genom att hitta sin historia kan hitta sig själv, säger hon i ett pressmeddelande.

”Klart vi ska fortsätta”

Och det blir en fortsättning på programmet lovar Hanna Stjärne.

– Det är klart att vi ska fortsätta med programmet. Det känns extra starkt eftersom det är ett program som lyfter frågor som är extra viktiga i vår tid. Vi lär ju känna Sverige genom andras ögon i det här programmet.

Flera av deltagarna i programmet är på plats vid galan, och Lundin gör ingen hemlighet av att det firas för fulla muggar i New York-natten.

– Vi firar i detta nu! Det skriks. Det kramas. Det är selfies, det är pokaler som sänks och höjs i luften, säger han.

Fakta: Tidigare SVT-vinster på Emmy-galan

1982 Bästa dokumentär: ”Sagan om livet” av Lennart Nilsson och Bo G Ericson

1996 Bästa dokumentär: ”Livets mirakel” av Lennart Nilsson Bo G Ericson

1998 Bästa drama: ”Den tatuerade änkan” av Lars Molin

1998 Hederspriset ”Directorate Award”: Sam Nilsson, SVT

2008 Bästa interaktiva tv-satsning: ”Sanningen om Marika”, SVT

2011 Bästa tv-film/miniserie: ”Millennium”, baserad på Stieg Larssons böcker

2014 Bästa dokumentär: ”Frihet bakom galler” (SVT samproducent)

2015 Bästa barnunderhållningsprogram: ”Wild kids”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.