Foto: SVT

SVT sänder kritiserad Putin-dokumentär

Publicerad

Hollywoodregissören Oliver Stones fyra timmar långa dokumentär om Vladimir Putin har anklagats för att vara Kreml-vänlig propaganda.
Nu sänder SVT den kontroversiella filmen i fyra delar.
– Det finns ett allmänintresse i det. Vi ramar in dokumentären med en problematiserande introduktion, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om ”The Putin Interviews” – en fyra timmar lång dokumentär av regissören Oliver Stone.

Tidigare i sommar sändes filmen, som bygger på regissörens möten med Putin mellan 2015 och 2017, på Rysslands största tv-kanal. Ett tecken på att den i hög grav mediekontrollerande regimen inte helt och hållet misstycker om dess innehåll.

Oliver Stone har tidigare intervjuat personer som Fidel Castro och Hugo Chávez, och bland annat kritiserats för att inte ställa tillräckligt mycket följdfrågor.

LÄS MER: Fyra timmar med Putin sänds på Rysslands största tv-kanal

Efter att The Putin Interviews sändes på amerikanska Showtime tidigare i våras har kritiker hävdat att Stone snarast fungerar som Putins propagandist.

Oliver Stone själv har sagt att filmen erbjuder en motbild till den som normalt ges av Ryssland och dess ledare i USA. Putin talar länge och personligt på ett sätt som är ovanligt för den ryska presidenten i medier.

Ska ramas in med kritik

När SVT sänder de första två delarna av fyra på söndag, har The Putin Interviews översatts till ”Putin enligt Oliver Stone”.

– Vi har bett Bert Sundström, vår tillträdande Moskvakorrespondent att titta på den och göra en introduktion som sänds innan avsnittet. Det behövs för att sätta filmen i ett sammanhang och rama in den, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.

Ibland är Oliver Stone ”pinsamt insmilande” gentemot Putin, säger Axel Arnö, men bedömer trots det att allmänintresset för filmen är så pass stort att den ska sändas på SVT.

– Dokument utifrån har tidigare sänt flera Putin-kritiska dokumentärer. Och det med rätta. Jag tycker att Oliver Stones intervjuer visar vilken maktspelare Putin är och vilken världsbild som finns i Kreml. Det är intressant, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer