SVT:s valchef: ”Tittarna inte lika artiga längre”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Landahl, chef för SVT:s valsatsning säger att tittarna är mycket argare nu jämfört med förr – inte så ”artiga” när de kontaktar SVT.

I SVT Mediers första tvodd (podcast fast i teve) för säsongen berättar Eva Landahl, chef för SVTs valsatsning och även Agenda, om sina kontakter med tittarna.

Landahl berättar att tonen är mycket argare nu jämfört med när hon började bevaka valrörelser som journalist på 70-talet, hon konstaterar att tittarna inte är lika ”artiga” längre.

Medier

– Det har blivit så mycket hårdare tycker jag, hela tonen och diskussionen. Alla är så arga! Folk ringer rakt in till mig och frågar: Vad röstar du på? och tonen är väldigt aggressiv och det tycker jag är något nytt. Jag vet inte om det har med sociala medier att göra eller om det är en förändring i samhället. Men jag tycker det fanns en annan artighet förr.

Det väljer dock Eva Landahl att tolka positivt – att SVT med åren kommit närmare tittarna så att de därför vågar säga vad de tycker.

Trista ytliga dueller

I tvodden diskuterar SVT Medier också kritiken mot SVT:s tråkiga och ytliga politiska debatter och dueller. Bland annat SVT:s förre medarbetare KG Bergström, numera skribent på Expressen, riktade förra veckan frän kritik mot Agendas duell mellan de båda statsministerkandidaterna, som han ansåg var ytlig och trist.

En kritik som tidigare luftades bland annat efter en debatt mellan finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson i Agenda. Men Eva Landahl håller inte med.

– Jag tycker att vi visar på en bredd i våra valprogram med debatter, separata intervjuer, och reportage. Och vi fick motsatta reaktioner efter jobbdebatten i Malmö som var väldigt oborstad, där man kuppade, pratade i munnen på varandra och papper flög iväg då programmet sändes utomhus.

SVT ska tänka nytt framöver

– Ju närmare valdagen vi kommer desto allvarligare blir det, och det är väl det vi ser när statsministerkandidaterna möts. Då står väldigt mycket på spel, och det är svårt att göra något ”skojsigt” av det. Med detta sagt så tror jag att vi behöver se över längre fram hur vi jobbar med dueller och debatter. Väljarna får inte alltid svar idag, utan det blir mer av ett spel och slag om siffror. Det blir svårt för publiken att hänga med i, säger Eva Landahl.

SVT har ett live-problem

SVT Medier pratar också med SVT Nyheters chef Ulf Johansson, om händelserna som skakade Malmö i helgen, när polishästar rapporterades meja ner demonstranter. Flera mediehus följde det dramatiska händelseförloppet live på webben, men inte SVT. 

– Vi kommer inte att leverera live i alla sammanhang som alla tittare vill ha, för vi vill ha kontroll över vad vi skickar ut live. När det gäller just den här händelsen i Malmö så hade jag hoppats att vi inte skulle rapportera alls för vår policy är att inte ge utrymme åt ett litet nazistiskt parti. Hade de fått hålla sin demonstration utan incidenter så hade inte vi rapporterat överhuvudtaget.

Men nu hände det ju något stort och allvarligt, är inte det värt att berätta live?

– Jo vi har berättat om det men inte i en livesändning för då har vi inte kontroll över händelserna. Det kan gå ut bilder som är oerhört integritetskränkande för olika människor. Däremot så måste vi rapportera om det, och det gjorde vi också – både i teve och på webben.

Lovar bättring

Ulf Johansson håller alltså fast vid att det var korrekt att inte direktsända just helgens händelser, men håller däremot med kritikerna om att SVT generellt måste bli snabbare och bättre med live på webben. Bland annat väntar man på att en ny studio för webblive ska komma på plats.

– Vi har ett uppdrag att sända både i broadcast (vanlig teve) och på webb. Kvällstidningarna sänder ju bara i webb och där är de bättre än oss. Men vi kommer att jobba för att komma ikapp dem när det gäller webbsändningar. Tekniken i vår nya livestudio blir klar först nu efter sommaren så nu kommer vi att börja jobba med den.

Se och hör hela resonemanget i SVT Mediers tvodd – med mediereportrarna Filip Struwe och Katarina Andersson. Klicka på bilden ovan!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet