Dj-trion Swedish House Mafia gästar Skavlan. Foto: SVT / Monkberry AS

Swedish House Mafia: ”Vi är showledare”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska dj-trion Swedish House Mafia är i Sverige för att göra tre avskedsspelningar på Friends Arena. I morgon gästar de Skavlans säsongsavslutning.

”We came, we raved, we loved”, så beskrev den svenska dj-trion Swedish House Mafia sina sju år som band, när de i somras, på sin hemsida, meddelade omvärlden att de lägger av efter världsturnén 2012.

I morgondagens Skavlan berättar medlemmarna Sebastian Ingrosso, Axel ”Axwell” Hedfors och Steve Angello om beslutet att sluta, publikens betydelse och de kommande solokarriärerna.

Swedish House Mafia

”Som att förbereda mat”

Tanken var att trion skulle anlända till Skavlan och vidare till Firends Arena med helikopter, men det ställdes in på grund av vädret, säger medlemmen Sebastian Ingrosso.

– Det gick tyvärr inte, så vi har en tandemcykel för tre.

På torsdagskvällen drar trions tredagarsspelning på nybyggda Friends Arena igång, spelningarna väntas dra en publik på över 100 000 och biljetterna sålde slut på nolltid. Sebastian Ingrosso jämför liveakten Swedish House Mafia med att laga mat.

– Man kan beskriva vår grej lite som att förbereda maten, sen när gästerna kommer så lagar man den.

– Vi ställer till med en show, vi har gjort musiken, planerat hur allt ska se ut. Vi är liksom showledare, fyller Axwell i.

Publikens energi viktig

Gruppen, som bildades 2005, har genom åren haft hits som ”Leave the world behind”, ”One” och ”Don't you worry child”. Deras spelningar har fått publiken att hoppa och skrika i hela världen och i december sålde biljetterna till trions spelning vid Madison Square Garden i New York slut på nio minuter.

– Publiken är extremt viktig, vi får väldigt mycket energi från dem, säger Steve Angello och får medhåll från Axwell:

– När det är 40.000 personer som går igång på en låt som man precis har fått klart så går den energin rätt in i magen och man kan nästan börja gråta av deras reaktion.

Hittills har Swedish House Mafia genomfört två konserter, i Dubai och Delhi, på den långa avskedsturné som inte tar slut förrän i mars nästa år. Efter det ser trion fram emot vila.

– Efter den här stora världsturnén får vi gå hem och sova och ha semester. Sen kommer vi väl fortsätta med våra solokarriärer och göra musik som vi vill, säger Steve Angello.

Ingen konflikt i gruppen

Men att splittringen skulle ha någonting att göra med en konflikt medlemmarna emellan säger de bestämt nej till.

– Det är ganska svårt att ha två karriärer samtidigt, både Swedish House Mafia och våra solokarriärer har blivit större och större, så det var lite antingen eller. Därför tänkte vi att vi åker ut nu och gör det här på riktigt som Swedish House Mafia och gör en sista singel och sen måste vi fokusera på solokarriärerna, säger Sebastian Ingrosso.

För Axwell kommer det bli skönt och utmanande att leva utan det späckade Swedish House Mafia- schemat.

– Det blir som att dra undan mattan framför fötterna på oss, man vet inte riktigt vad som händer. Det blir en utmaning, säger han.

Swedish House Mafia gästar säsongens sista Skavlan fredag 23/11 i SVT 1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedish House Mafia

Mer i ämnet