Damon Galgut får årets Bookerpris. Foto: TT

Sydafrikanen Damon Galgut tilldelas Bookerpriset

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanske författaren och dramatikern Damon Galgut tilldelas årets Bookerpris för ”The promise”.

Romanen, som är hans tredje att nomineras till priset, handlar om en vit familj med en gård utanför Pretoria. Berättelsen tar sin början i mitten av 1980-talet och skildrar slutet av Sydafrikas apartheid-era fram till Jacob Zumas presidentskap.

– Jag är verkligen djupt, ödmjukt tacksam för detta, sade 57-åringen när han tog emot det prestigefyllda brittiska priset.

”The promise förvånade oss från början som en inträngande och oerhört välkonstruerad skildring av en vit sydafrikansk familj som navigerar genom slutet av apartheid och dess efterdyningar”, säger historikern tillika juryns ordförande Maya Jasanoff i ett pressmeddelande.

Galgut är den tredje sydafrikanen som tilldelas Bookerpriset, efter Nadine Gordimer (1974) och JM Coetzee som vunnit två gånger (1983 och 1999).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.