Foto: Synskadades Riksförbund/ Alexander Ruas

Synskadades böcker nästintill oläsliga

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för tillgängliga mediers punktskriftsböcker är så fulla med korrfel att de är svåra att läsa, avslöjar Dagens Nyheter.

Sedan Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) för ett par år sedan gick över till att skanna in böcker, i stället för att skriva in dem, för att sedan skicka vidare till företag i Indien, har många punktskriftsböcker så många korrfel att de knappt går att läsa, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi får in rapporter om det här väldigt ofta och jag har själv läst böcker där det är väldigt mycket fel, säger Henrik Götesson, som jobbar med punktskriftsfrågor för Synskadades riksförbund (SRF) till DN.

MTM:s generaldirektör Magnus Larsson säger till Kulturnyheterna att det inte finns några resurser att korrekturläsa punktskriften för att synskadade, framför allt studenter, ska kunna få litteratur i tid.

– Vi har dubblerat vår produktion och har kortare väntetid för högskolestudenter och det är bra och nödvändigt, säger han och fortsätter:

– Man kan ju korrekturläsa, men då får man dra ner på produktionen. Det handlar om 3750 blad per dag, säger han till Kulturnyheterna.

Teknikskifte

Magnus Larsson menar att systemet med att skanna inte fungerar dåligt på det stora hela, men att teknikskiften alltid innebär vissa problem.

– Vi måste samarbeta med fler förlag för att få digitala tryckfiler, då får man inte samma problem med skanningen.

Kommer ni göra det då?

– Det kan variera, det är en avtalssituation men det finns samarbeten som utgör goda förebilder och vi har goda förutsättningar för att få fler, säger Magnus Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer