Hans kassetter låg i en källare i 30 år – sedan ringde en skivsamlare från Japan

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren, transaktivisten och syntpionjären Beverly Glenn-Copeland var fram till för ett par år sen en närmast okänd artist. Men nu, som 75-åring, har han slagit igenom på allvar med återutgiven musik hängivna fans, världsturné och dokumentärfilm. Kulturnyheterna träffade honom i samband med en utsåld spelning i Sverige.

Beverly Glenn-Copelands liv har på många sätt handlat om att överskrida gränser. En klassiskt skolad sångare, som blev folkrock-artist, som blev syntpionjär, som genomgick en könskorrigering och tillbringade 25 år som skådespelare i ett kanadensiskt barnprogram och är praktiserande buddist.

– Jag skrev antagligen musik som var menad för vår nutid, men det visste jag inte då, när jag skrev den, säger han och berättar hur en yngre generation till slut har förstått värdet av det han ägnat stora delar av sitt liv åt.

Gav ut musiken på egen hand

Under 1980-talet spelade han in det sci-fi inspirerade syntalbumet Keyboard fantasies på kassett. Han gav ut musiken på egen hand och fick ett fåtal exemplar sålda, mest till mammor som ville söva sina småbarn. Men de flesta kassetterna förpassades till hans källare. Tre decennier senare ringer en skivsamlare från Japan och vill ha dem.

– Det var verkligen från ingenstans. Jag blev jätteförvånad men blev väldigt glad för jag hade massa kassetter någonstans i källaren. Men jag tänkte inte så mycket mer på det. Sen ringde han upp igen efter tre dagar och sa ”jag har sålt alla, kan jag få fler ” och jag sa ”va?”. Sen ringde han upp igen efter en vecka, då hade han sålt slut igen och ville ha alla kopior som fanns kvar, det var overkligt, säger Beverly Glenn-Copeland.

Kort därefter kom flera erbjudanden från olika skivbolag. Som 75-åring, har världen hunnit ikapp Beverly Glenn- Copeland, som fått se stora delar av en bortglömd musikskatt bli återutgiven, nu befinner han sig på sin första världsturné.

bilderna i klippet kommer från Brandon & Naomi Hocuras film THE LAKE SUTRA: Beverly Glenn-Copeland’s Keyboard Fantasies , Séance centre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.