Omar Souleyman. Foto: www.omarsouleyman.bandcamp.com

Världsartist nekas visum

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske artisten Omar Souleyman skulle ha spelat på Stockholm Music and Arts.

Omar Souleyman och hans band fick inget inresetillstånd av det svenska konsulatet och kvällens konsert har därför ställts in.

Enligt Luger har det svenska konsulatet bedömt att det finns en risk för att bandet ska söka uppehållstillstånd i Sverige, och att de därför vägras inresa.

Omar Souleyman nekas visum

– Det här är första gången någonsin som han har blivit nekad, det är skamligt att det är Sverige som gör det. Det känns helt absurt. Vi har försökt dra i alla trådar, från Sida till Amnesty till UD men utan resultat, säger Ola Broquist som är bokare på Luger.

”Det är inte så konstigt”

Migrationsministern Tobias Billström håller inte med om Lugers kritik. Han menar att det finns anledning att tro att Omar Souleyman och hans band inte hade lämnat landet efter spelningen.

– Det är inte så konstigt (...) Man beviljar inte viseringar om det framstår som sannolikt att den person som ansöker inte kommer att lämna Sverige efter viseringstidens utgång, säger migrationsminister Tobias Billström (M) till Kulturnyheterna.

Turnerat i många år

Omar Souleyman är en van världsartist. Han har spelat in över 500 skivor och har till exempel samarbetat med Björk och Damon Albarn.

Souleymans manager Mina Tosti som varit med från början menar att hon aldrig upplevt något liknande. Enligt henne hade bandet dessutom redan köpt flygresan ut från landet.

–  Jag blev totalt chockad, det här har aldrig hänt tidigare. De kunde ha behandlat det som ett specialfall och prövat det igen. De har fått all möjlig information och de har deras returbiljetter till flyget tillbaka, säger hon.

Svenske jazztrumpetaren Goran Kajfeš ersätter Omar Souleyman på festivalen.

Reporter: Åsa Dickson

Foto/klippning: Andreas Hult

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omar Souleyman nekas visum

Mer i ämnet